Cum să NU devii victimă a traficului de persoane? Sfaturi de la procurorii PCCOCS

Potrivit procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în prima jumătate a anului 2023, au devenit victime ale exploatării prin muncă și sexuale mai mulți bărbați, femei și copii decât anul trecut.

Datele sunt prezentate de procurori în contextul campaniei naționale în Moldova Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane. Astfel, potrivit PCCOCS, mai mult de jumătate din victime sunt bărbații care au fost exploatați prin muncă, inclusiv în statele post sovietice din CSI. Mai exact, aceștia nu-și primeau salariul discutat inițial sau erau angajați fără contract care să le asigure drepturile necesare ori în condiții de muncă degradante. De asemenea, a fost atestat și un caz de cerșetorie a unui copil exploatat în Ucraina, adăugat celorlalte cazuri de exploatare sexuală a lor, în majoritatea cazurilor în Chișinău.

PREVENȚiE

În ceea ce privește exploatarea în străinătate – atât a bărbaților, a femeilor, cât și a copiilor – primul pas al traficanților este să le promită salariu atractiv. Ajunși în țara de destinație, aceștia află că le sunt datori traficanților pentru biletul de călătorie, acte de identitate, cazare, mâncare etc. Prin urmare, muncitorii primesc foarte puțini bani sau  deloc, până cu greu reușesc să revină acasă în Moldova.

Prin urmare,  procurorii PCCOCS vin cu recomandarea către persoanele care au îndoieli cu privire la credibilitatea unei oferte de muncă în străinătate să contacteze să contacteze:
–    Autoritățile de drept din imediata apropiere ori consulatul/ambasada Moldovei; sau
–    Procuratura Generală: +37369999021/antitrafic@procuratura.md;
–    Centrul de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Poliției: +37322254998; 
–    Centrul Internațional „La Strada”: 0 800 77777.

Cum vezi din prima că ai șanse să devii victimă a traficului de persoane? Potrivit procurorilor PCCOCS, indicii importante țin de absența următoarelor acte afișate în oficiul companiei sau refuzul prezentării lor, în original:

 • Licența de activitate a companiei în domeniul angajărilor;
 • Contractul companiei din Moldova cu compania angajatoare de peste hotare;
 • Contractul companiei din Moldova cu persoana căreia-i promite asigurarea muncii în străinătate, înregistrat la Chișinău, la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă;
 • Contractul direct al persoanei cu compania din străinătate, înregistrat la Chișinău, la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Cum altfel ai putea preveni situațiile în care ai putea deveni victimă a traficului de persoane, atunci când primești oferte de muncă în străinătate?

 • Numele și cât mai multe amănunte despre persoana care vă ajută să obțineți locul de muncă este bine să le afli;
 • Denumirea, adresa și alte date ale companiei cu care urmează să semnezi contractul trebuie cunoscute;
 • Părinții, alte rude și prietenii este bine să-i pui la curent cu aceste informații pe care le afli;
 • Pașaportul nu-l lăsați nimănui, oricare ar fi motivul, inclusiv atunci când sunteți în proces de perfectare a actelor pentru călătorie;
 • Cazarea unde o vei avea, itinerarul călătoriei și datele tale de contact – informație pe care trebuie să o pui la dispoziția persoanelor de încredere.

Alte situații care trebuie să te pună în gardă:

 • Biletul de călătorie și perfectarea documentelor sunt finanțate de angajator – survine riscul „formării unei datorii față de aceste persoane;”
 • Oferta de muncă nu este prezentată de către o companie ori de una care nici nu este înregistrată în Moldova;
 • Compania în care ai oferta să lucrezi nu are datele afișate pe internet;
 • Cel/cea care îți propune locul de muncă refuză să-ți dea răspunsuri clare la întrebările despre adresă, datele de contact, numele complet al proprietarilor și managerilor companiei (restaurantului, chioșcului, magazinului) în care urmează să lucrezi.
Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share