Social

Cum trebuie să te protejezi vara de cancerul de piele

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vara este anotimpul în care pielea este cea mai expusă soarelui. Astfel, specialiștii atenționează că în această perioadă a anului supraexpunerea la radiațiile UV provocate de soare crește semnificativ riscul de a dezvolta cel mai frecvent tip de cancer de piele.

Primul și cel mai important pas în protejarea pielii de agresiunea razelor UV este utilizarea unor produse cu SPF de bună calitate, în mod regulat, pe tot parcursul zilei. Protecția solară trebuie aplicată pe piele cu 30 de minute înainte de a ieși afară și reaplicată la fiecare două ore sau imediat după înot sau în caz de transpirație excesivă. De asemenea, trebuie să te îmbraci potrivit. Cămășile cu mâneci care acoperă brațele și umerii, precum și o pălărie cu boruri largi pentru a proteja față, gâtul și urechile se vor dovedi foarte utile pe timpul sezonului cald.

Purtarea de protecție solară este esențială pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul verii. Pentru un adult de dimensiuni normale, aproximativ 30-40 ml de protecție solară este o cantitate suficientă pentru o singură aplicare corporală completă. Acoperirea alunițelor cu plasturi nu este necesară și nici nu va minimaliza riscurile în lipsa protecției solare. Este recomandată însă acoperirea zonelor în care există cicatrici recente, pentru a evita pigmentarea neregulată a pielii”, explică domnul doctor Laurențiu Vladău.

Cămășile cu mâneci care acoperă brațele și umerii, precum și o pălărie cu boruri largi pentru a proteja față, gâtul și urechile se vor dovedi foarte utile pe timpul sezonului cald.

Un aspect căruia puține persoane îi acordă atenția cuvenită este protecția ochilor, care pot fi și ei afectați de melanom – cunoscut, în acest caz, sub numele de melanom ocular sau melanom intraocular. Astfel, este esențial ca ochelarii de soare să aibă un factor de protecție a ochilor (Eye-Sun Protection Factor E-SPF). În lipsa unui factor EPF de cel puțin 10, ochelarii nu ne vor proteja de razele soarelui într-un mod corespunzător”, atenționează specialistul dermatolog.

Pentru a evita arsurile solare este indicată limitarea expunerii la soare în orele de vârf ale zilei (între orele 11:00 – 16:00) când radiațiile sunt foarte puternice. Pielea arsă este mai sensibilă la soare și mai predispusă, în timp, la dezvoltarea cancerului de piele.

Chiar dacă principala cauză a cancerului de piele este expunerea prelungită la radiațiile solare, zilele de vară petrecute sub soare nu sunt singurele vinovate. Bronzarea artificială presupune, de asemenea, radiații ultraviolete (UV) care pot cauza cancer de piele. Este mai puțin dăunătoare, în schimb, obținerea treptată a bronzului, prin expunerea zilnică la soare dimineața până în ora 11:00 și după-amiaza, începând cu ora 16:00.

Pentru a putea identifica orice formă de cancer de piele timpuriu, este recomandată o verificare de rutină a alunițelor o dată pe an. “Detectarea precoce poate salva vieți, fiind astfel vital ca pielea să fie examinată anual pentru a identifica orice schimbare, fie că e vorba de variații în dimensiune, forma sau culoarea alunițelor sau pentru a observa dacă au apărut altele noi”, explică domnul doctor Laurențiu Vladău.

Așadar, ne putem bucura și vara aceasta de soare, însă cunoașterea factorilor de risc și adoptarea unor măsuri de precauție vor reduce semnificativ riscurile de a dezvolta boli cutanate. Nu în ultimul rând, aceste măsuri de protecție vor asigura prelungirea tinereții și aspectului sănătos al pielii.

loading...

Comments are closed.