Cum va fi vremea în weekend. Previziunile meteorologilor

Un sfârşit de săptămână cu valori termice temperate şi ploios a prognozat Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, primul weekend din iulie va fi caracterizat de temperaturi diurne încadrate între 23-28 grade Celsius. Noaptea, se aşteaptă între 13-18 grade Celsius.

De asemenea, în perioada de referinţă, se prevăd ploi, de diferită intensitate, însoţite de descărcări electrice. Precipitaţiile vor cădea preponderent în regiunile Centru şi Nord.

În luna iulie, numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de 30ºC şi mai mult constituie în medie pe ţară  3–11, ultimul record observat fiind de 29 de zile (Tiraspol, 2001). Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de 35ºC şi mai mult, în medie pe ţară nu depăşeşte o zi, însă în unii ani se poate semnala  şi mai mult, bunăoară, 17 zile (Făleşti, 2012). Zile cu temperatura maximă a aerului de 40ºC şi mai mult se înregistrează mai rar şi pe alocuri. Ultima dată fenomenul a fost notat în anul 2007, la Tiraspol.

În calendarul popular, iulie este denumită „luna lui Cuptor”, şi înseamnă în tradiţia populară perechea lui “Făurar” (februarie). Se zice că, pe cât de frig e în vremea lui Făurar, pe atât de cald va fi în luna lui Cuptor.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share