Cumnatul lui Sergiu Litvinenco critică reformele pe care le promovează acesta

Vladislav Gribincea, președinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, dar și cumnatul ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, critică reformele promovate de către PAS. Într-o postare pe rețelele de socializare, Gribincea spune că acțiunile guvernării ar putea duce la “politizare excesivă a aparatului de stat”.

“Unul din ingredientele unui sistem public eficient și profesionist este meritocrația, adică numirea și promovarea transparentă și în bază de merit. Se pare că actuala Guvernare consideră că e mult mai important ca în funcțiile cheie (care sunt foarte multe de altfel) să fie puse persoane în care ea are încredere. În acest context, eu caut de ceva timp răspuns la următoarele întrebări, la care sper ca dumneavoastră să-mi oferiți un răspuns:

a. de unde va lua Guvernarea atâția oameni profesioniști și onești?
b. este oare înțelept să pui loialitatea și cunoștințele proprii deasupra profesionalismului și onestității, confirmare în mod obiectiv, în procesul de identificare a funcționarilor de rang înalt?
c. nu va descuraja oare această practică profesioniștii adevărați care sunt gata să se implice în schimbarea promisă, însă care nu sunt încântați să accepte o numire politică?
d. nu se va transforma oare această practică în politizare excesivă a aparatului de stat și, în final, la transformarea guvernării actuale în ceva foarte similar guvernărilor ce le-am avut până nu demult?
e. care este garanția că următoarea guvernare nu îi va schimba pe cei numiți de actuala guvernare și ne vom pomeni iarăși în situația de astăzi, în care în ministere și agenții nu prea are cine să producă idei și să miște lucrurile în bine în țara asta?

P.s. Nu mă refer aici la numirile care sunt politice în orice țară, cum ar fi miniștrii sau conducătorii organelor de control. Nu mă refer nici la concedierea funcționarilor cu păcate.
Mă refer la numirea transparentă și în baza unor criterii clare în funcțiile care trebuie să rămână imparțiale, cum ar fi Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Televiziunea Publică, Consiliul Concurenței, Consiliul de Integritate, ANRE sau Consiliul Superior al Magistraturii”, a scris Gribincea.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share