„Cumpără moldovenesc”: Blocul „Victorie” a înregistrat un proiect privind salvarea sectorului agricol

Deputații din Blocul „Victorie” au înregistrat în Parlament un proiect de lege menit să salveze sectorul agricol, care a ajuns într-o situație catastrofală sub guvernarea Sandu. Este vorba despre un set de măsuri care încurajează consumul produselor autohtone și deschide oportunități de desfacere a fructelor și legumelor pe piețele din Uniunea Economică Eurasiatică.

Proiectul a fost prezentat în cadrul unui briefing susținut la Parlament de către deputații din Blocul „Victorie” Marina Tauber și Irina Lozova.

Parlamentarele au atras atenția că ramura agricolă a fost grav afectată în timpul pandemiei coronavirusului, când companiile din sector au fost nevoite să plătească salarii muncitorilor care stăteau acasă. A urmat apoi un alt val de crize generate de guvernarea Maiei Sandu, care a rupt legăturile cu piețele tradiționale de desfacere și a hrănit agricultorii cu promisiuni deșarte privind vânzarea produselor în Uniunea Europeană.

„Promisiunile de a deschide noi piețe în Europa s-au dovedit a fi false. Autoritățile nu doar că nu au contribuit la promovarea legumelor, fructelor și grâului în străinătate. Ci au mai şi făcut ca rafturile magazinelor moldovenești să fie umplute cu fructe importate în loc de cele autohtone. Astfel, trei recolte la rând au putrezit deja în depozite. Autoritățile îi ignoră pe fermierii care vin cu tractoarele la ferestrele clădirii guvernului, refuză acordarea creditelor şi rup definitiv toate legăturile cu Rusia și alte țări din fosta URSS, unde se vindeau produsele noastre agricole timp de zeci de ani”, a declarat Marina Tauber.

„Reîntoarcerea la piețele țărilor CSI este unica salvare pentru agricultura noastră. Promisiunile autorităților de a deschide piețele UE au avut un efect invers – nu fructele și legumele noastre au ajuns în Europa, ci mărfurile europene au inundat magazinele și piețele noastre. Multiplele proteste ale fermierilor din Europa le-am văzut cu toții. Acest plan este unul fără perspectivă. Am pierdut piețele tradiționale din cauza guvernării ineficiente a partidului de guvernământ”, a spus deputatul Irina Lozovan.

Proiectul elaborat de grupul parlamentar „Victorie” prevede mecanisme de sprijinire a agricultorilor, prin lansarea campaniei „Cumpără moldovenesc”.

„În magazine ar trebui să apară rafturi speciale, unde mărfurile locale vor fi vândute fără restricții și taxe suplimentare. Putem înlocui o parte semnificativă a produselor importate cu cele proprii. Acest lucru se referă mai ales la fructe și legume. Un punct aparte este susținerea companiilor locale. Companiile moldovenești vor câștiga licitațiile de stat, nu cele străine. Acest lucru este necesar pentru ca banii să rămână în țară și să meargă la dezvoltarea economiei noastre. Moldova a fost și rămâne o țară agrară. Distrugerea acestui sector este o crimă împotriva propriului popor”, a mai spus Marina Tauber.

De asemenea, inițiativa prevede măsuri de restaurare a complexului meliorativ prin achiziționarea de echipamente moderne pentru gospodăriile agricole.

Total
0
Shares
Total
0
Share