Politic

Curtea Constituțională a emis aviz pozitiv proiectului de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituție

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curtea Constituțională a emis aviz pozitiv proiectului de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituție, inițiativă inițiată de 63 de deputați. Articolul se referă la „Incompatibilități și imunități”, iar modificările propuse vin să restrângă imunitatea deputaților în cazul comiterii infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor, transmite IPN.

Prin proiectul de lege, articolul 70 din Constituție va fi completat cu următorul text: „Încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea sau trimiterea în judecată nu este necesară în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor”.

Curtea observă că, potrivit notei de argumentare a proiectului de lege, limitarea inviolabilității deputatului este necesară pentru fortificarea încrederii societății în reprezentanții poporului, în contextul creșterii nivelului de corupție. De asemenea, această modificare este necesară pentru promovarea politicilor de toleranță zero a corupției ca obiectiv de importanță națională. Autorii sesizării notează că societatea este îndreptățită să instituie mecanisme constituționale eficiente în cazul în care are suspiciuni că parlamentarii se folosesc de imunitate în alte scopuri decât cele permise de Constituție.

Curtea Constituțională a statuat că inițiativa de revizuire a Constituției parvenită de la un grup de 63 de deputați este conformă prevederile constituționale. „Proiectul de lege constituțională pentru completarea articolul 70 din Constituție corespunde limitelor temporale și materiale de revizuire a Constituției, așa cum acestea sunt stabilite de articolele 63, alineat 3 și 142 din legea fundamentală și poate fi înaintat spre examinare Parlamentului”, a declarat președinta Curții, Domnica Manole.

Curtea a mai precizat că proiectul pentru completarea articolului 70 din Constituție poate fi adoptat de Parlament după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare.

În prezent, Constituția prevede că „Deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după ascultarea sa”.

loading...

Comments are closed.