Curtea Constituţională a Moldovei a fost aleasă, în unanimitate, președinte al Conferinței Curților Constituționale Europene pentru perioada 2020-2023

În zilele de 29 și 30 iunie 2017, delegația Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM) a participat la cel de-al XVII-lea Congres al Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene (CCCE) care s-a desfășurat în Batumi, Georgia.

CCM a fost reprezentată de președintele Tudor Panţîru, judecătorul Aurel Băieșu și judecătorul-asistent șef al CCM, Rodica Secrieru, informează constcourt.md.

Lucrările Congresului s-au desfășurat sub genericul „Rolul curţilor constituţionale în menţinerea şi aplicarea principiilor constituţionale”. Congresul a reunit preşedinţi şi judecători ai curţilor constituţionale şi ai instituţiilor echivalente din statele europene.

În prezentarea sa, preşedintele CCM Tudor Panţîru s-a axat pe subiectul interpretării normelor constituţionale prin prisma Constituţiei şi a Declaraţiei de Independenţă. În context, potrivit preşedintelui CCM, „Jurisprudenţa constituţională, cât şi formularea sistemului de drept în ansamblu trebuie să se sprijine pe valori imuabile, Declaraţia de Independenţă fiind identificată ca nucleu al acestei paradigme a principiilor şi standardelor”.

La inițiativa fostului președinte al CCM, dl Alexandru Tănase, preluată de actualul președinte al CCM, dl Tudor Panțîru, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a fost aleasă, cu unanimitate de voturi, să exercite președinția Conferinței Curților Constituționale Europene pentru perioada 2020-2023. Curtea care va exercita președinția CCCE este aleasă cu votul a cel puțin două treimi din statele participante. În acest context, alegerea, în unanimitate, de către omologi a Curții Constituționale a Republicii Moldova constituie o recunoaștere a independenței sale, precum și a calității activității acesteia, conformă standardelor europene.

Prima reuniune a CCCE s-a desfăşurat la Dubrovnik în 1972. CCCE s-a constituit ca o platformă europeană pentru asigurarea schimbului de experienţă în domeniul practicii şi jurisprudenţei constituţionale, atenţie deosebită acordându-se principiului independenţei activităţii jurisdicţionale. În anul 2000 CCM a devenit membru cu drepturi depline și participă activ la lucrările al acestei organizaţii profesionale.

Total
0
Shares
Total
0
Share