Curtea Constituțională a Republicii Moldova stabilește obligativitatea ajustării salariilor procurorilor în baza ratei inflației

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o Hotărâre în data de 8 august 2023 cu privire la sesizarea Procurorului General interimar referitoare la controlul constituționalității unor prevederi din Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și din Legea nr. 271/2018 pentru modificarea unor acte legislative, informează telegraph.md

Potrivit deciziei, anexa nr. 4 a tabelei 1 din Legea nr. 270/2018, care se referă la procurori, și anumite articole au fost declarate constituționale.

Astfel, se impune ca ajustarea anuală a salariilor procurorilor să fie obligatorie și să se bazeze cel puțin pe rata inflației medii anuale la momentul adoptării legii bugetului de stat pentru anul următor.

Această decizie similară cu cea referitoare la salariile judecătorilor consolidează independența autorității judecătorești și a procurorilor.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi contestată și va intra în vigoare la data adoptării.

Total
0
Shares
Total
0
Share