Alte știri

Curtea Constituțională a suspendat decretul Maiei Sandu, prin care Dumitru Pulbere a fost înlăturat de la CSP

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a suspendat decretul emis de către președinta Maia Sandu, prin care Dumitru Pulbere a fost exclus din Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), după sesizarea depusă de către procurorul general, Alexandru Stoianoglo. 

„Astăzi, 24 septembrie 2021, CCM a pronunțat decizia nr. 144 prin care a dispus suspendarea acțiunii articolului 76 alin. (1) lit. i1) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 147-IX din 6 septembrie 2021 privind încetarea de drept a mandatului de membru al CSP al domnului Dumitru Pulbere, până la soluționarea cauzei”, scrie tv8.md

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a sesizat CCM pe 21 septembrie. Prin sesizarea depusă, procurorul a mai solicitat Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității sintagmei ”precum și vârsta de cel mult 65 de ani” din Legea cu privire la Procuratură, introdusă în text prin modificările operate de Parlament pe 24 august 2021.

În plus, a solicitat Curții Constituționale să se pronunțe și sub aspectul constituționalității procedurii de legiferare a Legii nr.102 din 24 august 2021 prin care a fost modificată și completată Legea cu privire la Procuratură, în partea antereferită.

Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de Legea Supremă a țării.

loading...

Comments are closed.