Curtea Constituțională are doi judecători noi! Cine sunt aceștia?

ccurtea constitutionala, cod contraventional, schimbarea codului contraventional, achitarea amenzilor 72 de ore, urtea constitutionala moldova, respectarea constitutiei moldova, tudor pantitru demisie

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a desfășurat astăzi, 30 iulie, concursul pentru desemnarea a doi judecători la Curtea Constituțională. În concurs și-au depus dosarul 17 candidați, trei din care s-au retras ulterior din concurs. Astfel, după intervievarea candidaților, CSM a decis să îi numească în funcția de judecători constituționali pe Eduard Ababei și Serghei Țurcan.

Serghei Țurcan este actual membru al CSM, dar și lector, conferențiar universitar la Facultatea Drept din cadrul ULIM, al cărei prorector este Alexandr Cauia, vicepreședinte al PDM. Totodată, Țurcan este și membru al Consiliului Științific al Curții Constituționale. Anterior, acesta a mai activat în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, dar și membru din rândul reprezentanților societății civile al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor din subordinea CSM, transmite Ziarul de Gardă.

Ziarul de Gardă mai scrie că cel de-al doilea judecător ales de CSM, Eduard Ababei, este avocat de profesie. Anterior a activat în calitate de vicepreședinte, președinte al Colegiului civil și de contecios administrativ al Curții de Apel Bălți. În perioada 2013 – 2016, Ababei a fost și președinte al Consiliului Institutului Național al Justiției. La experiența profesională, în CV-ul candidatului este indicat că Ababei a fost și lector universitar, formator, judecător, dar și consultant.

Săptămâna trecută, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități i-a selectat drept candidați la funcția de judecători ai CC pe Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. Ceilalți doi judecători la Curtea Constituțională urmează a fi aleși la 6 august de către Guvern.

Potrivit legii, Curtea Constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

La 20 iunie, cu o zi înainte ca membrii Comisiei de la Veneția să publice avizul critic referitor la deciziile din 7-9 iunie ale Curții Constituționale, care ar fi fost adoptate în favoarea PDM, președintele instituției, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia. La 26 iunie, ceilalți cinci membri ai CC (Aurel Băieșu, Raisa Apolschi, Artur Reșetnicov, Corneliu Gurin și Veaceslav Zaporojan) au demisionat in corpore, fără a comenta avizul Comisiei de la Veneția, care a stipulat expres că între 7-8 iunie nu existau condiții de dizolvare a Parlamentului, iar judecătorii constituționali nu au respectat propriile proceduri și principiul egalității părților în cazul crizei politice.

Total
0
Shares
Total
0
Share