Alte știri

Curtea Constituțională s-a pronunțat: obligativitatea utilizării limbii ruse nu contravine Constituției

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curtea Constituțională a respins plângerea Partidului Liberal care consideră că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor publice în această limbă, ar contraveni Constituției.

Curtea a constatat că statutul limbii române ca limbă de stat nu este amenințat, nici minoritateam rusă nu este discriminate pozitiv în raport cu alte minorități. Mai mult, Curtea a invocate și Carta de la Paris pentru o nouă Europă, care precizează că trebuie încurajată preţioasa contribuţie a minorităţilor naţionale în viaţa societăţilor noastre şi că trebuie îmbunătăţită în continuare situaţia acestora.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională a constat desuetudinea Legii din 1 septembrie 1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, relatează MOldpres.

Pe parcursul dezbaterilor, zeci de simpatizanți ai Partidului Socialiștilor au demonstrate pentru menținerea statutului de limbă „de comunicare interetnică” a limbii ruse.

loading...

Comments are closed.