Raportul de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare încheiate la 31 decembrie 2023 a fost examinat, astăzi, de membrii Comisiei de control al finanțelor publice.
Misiunea de audit a Curții de Conturi a constatat că raportul oferă, cu unele excepții care au condiționat emiterea opiniei cu rezerve, o imagine corectă și fidelă în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil. Observațiile care au servit drept bază pentru exprimarea opiniei cu rezerve se referă la faptul că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) nu a documentat faptele economice ce țin de lichidarea unor întreprinderi de stat la care este fondator. Astfel, au fost menținute, în evidența contabilă, investițiile în capitalul social al întreprinderilor de stat „Moldresurse” și „Moldvinipoteca” în sumă de 20,2 milioane de lei și, respectiv 3 milioane de lei, întreprinderile fiind lichidate în anul 2023. Au mai fost menținute investiții, în sumă de 2,4 milioane de lei, în cazul unei întreprinderi de stat, statutul căreia a fost modificat în Instituție Publică la autogestiune. În aceeași ordine de idei, ministerul nu a exclus din evidența contabilă suma de 66,9 milioane de lei, care constituie valoarea capitalului social a patru întreprinderi de stat al căror fondator este Agenția Proprietății Publice.
Printre neconformitățile expuse în raport se menționează tergiversarea transmiterii calității de fondator a opt instituții publice la autogestiune (colegii și centre de excelență) de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare la Ministerul Educației și Cercetării. De asemenea, o entitate din subordinea MAIA întâmpină dificultăți la înregistrarea drepturilor patrimoniale asupra 14 bunuri imobile, a căror valoare se estimează a fi de 5,3 milioane de lei. Fiind amplasate în regiunea transnistreană, aceste bunuri, pe parcursul mai multor ani, nu pot fi inventariate și gestionate. S-a mai constatat că, din totalul de 258 de clădiri gestionate de MAIA, drepturile de proprietate sunt înregistrate doar pentru 212 clădiri. La fel, s-a atestat menținerea statutului dublu atribuit Oficiului Național al Viei și Vinului, de instituție publică la autogestiune și de instituție bugetară.
Alte aspecte ce țin de buna guvernanță vizează ineficiența controlului intern managerial; existența unui număr semnificativ de zile de concediu anual nefolosite; nerespectarea cadrului normativ privind eliberarea autorizațiilor pentru casarea mijloacelor fixe (în cazul Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul); nu au fost ajustate formele organizatorico-juridice ale Unităților Consolidate pentru Implementarea Proiectelor finanțate din surse externe al căror fondator este ministerul etc.
În contextul celor relatate, Curtea de Conturi a prezentat ministerului mai multe recomandări în vederea remedierii neconformităților constatate.
Raportul a fost remis spre informare, examinare și implementare a recomandărilor Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenției Proprietății Publice.
Misiunea de audit public extern a fost realizată în conformitate cu Programul activității de audit a Curții de Conturi pe anii 2023 și 2024.
Comunicat de presă