Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat explicații Guvernului privind condamnarea lui Vlad Filat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat explicații Guvernului dacă excluderea publicului de la procesul de examinare a dosarului fostului premier Vlad Filat a fost ”strict necesară” pentru atingerea vreunui scop al articolului 6 § 1 al Convenției europene a drepturilor omului , dreptul la un proces echitabil.

„Instanțele în mod constant au respins numeroasele cerințe de a prezenta probe pentru a-mi demonstra nevinovăția, inclusiv de a audia martorii apărării, ceea ce a viciat fundamental întregul proces de judecată”, a scris pe pagina sa de Facebook, fostul premier Vlad Filat.

Astfel, Curtea a invitat Guvernul să explice dacă acuzațiile aduse au fost examinate în mod echitabil, respectând-se principiul egalității armelor, așa cum prevede Articolul 6 § 1 al Convenției.

Pe 15 mai Curtea a comunicat Guvernului a doua cerere depusă de politician către CtEDO privind încălcarea drepturilor fundamentale în timpul procesului de judecată, în care a fost condamnat la nouă ani de detenție.

„În cea dea doua cerere adresată Curții am invocat abaterile grave care au avut loc la judecarea cauzei și condamnarea mea, abateri care au încălcat dreptul meu de a beneficia de un proces echitabil, așa cum este protejat de Convenție”, a scris fostul premier.

Vlad Filat spune că pe parcursul întregului proces a solicitat judecarea în mod public a cauzei pentru a beneficia de garanțiile unui proces echitabil și pentru ca societatea să se convingă că acuzațiile aduse sunt nefondate.

Pe 18 martie 2020 Curtea a solicitat Guvernului să dea explicații privind încălcarea prezumției de nevinovăție de către înalți oficiali, care, prin declarațiile sale au influențat derularea întregului proces penal precum și legalitatea detenției în arest până la intrarea în vigoare a sentinței.

Vlad Filat a fost condamnat în 2016, de către magistraţii Judecătoriei Buiucani, la 9 ani de închisoare. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Fostul premier a fost învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat din detenție, după ce în luna august, pedeapsa lui a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție, în baza unei hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Citește și: VIDEO // Deputatul socialist, Vasile Bolea explică când vom afla daunele reale ale pandemiei

Total
0
Shares
 
Total
0
Share