Externe

Curtea Penală Internațională de la Haga anunță deschiderea unei anchete asupra situației din Ucraina

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan a anunţat luni deschiderea ”cât mai curândă” a unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând ”crime de război” şi ”crime împotriva umanităţii”, informează Agerpres.ro

Sunt convins că există o bază rezonabilă pentru a crede că în Ucraina au fost comise presupuse crime de război și crime împotriva umanității”, a declarat într-un comunicat procurorul CPI.

Karim Khan și-a exprimat săptămâna trecută ”o îngrijorare tot mai mare” cu privire la evoluțiile recente din Ucraina și a părților în conflict să respecte dreptul internațional uman.

Având în vedere extinderea conflictului din ultimele zile, intenționez ca această asemenea să cuprindă și toate presupusele noi infracțiuni aflate în jurisdicția oficiului meu, care sunt comise de orice parte în conflict, oriunde pe teritoriul Ucrainei”, a subliniat Khan.

Ucraina nu a semnat Statutul de la Roma, tratatul internațional care a instituit CPI, dar a recunoscut jurisdicția oficială Curții pentru crime comise pe teritoriul său.

În decembrie 2020, predecesoarea lui Khan, Fatou Bensouda, a declarat că din 2014 în Ucraina a înregistrat „o gamă largă de comportament care constituie crime de război și crime împotriva umanității”, solicitând o anchetă completă.

loading...

Comments are closed.