Social

Dacă nu ai prelucrat terenul agricol timp de doi ani, acesta ar putea fi prelucrat de altcineva! Află care e procedura

Pinterest LinkedIn Tumblr

Terenurile agricole care nu au fost lucrate mai mult de doi ani pot fi date în unele cazuri în arendă altor agricultori, fără acordul proprietarului, transmite ADR Sud.

Această inițiativă a fost elaborată de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Iurie Ușurelu, secretar general de stat la ministerul de resort, a precizat că în nici un caz nu este vorba de confiscarea proprietății private.

Banii pentru arenda terenurilor urmează să-i primească proprietarul acestora. Potrivit lui Ușurelu, la momentul de față, în Moldova există circa o sută de mii de hectare de pământ nelucrate, fapt ce creează probleme producătorilor agricoli care dețin terenurile din vecinătate. 

Iurie Ușurelu a declarat că, la amendarea Codului funciar, s-a optat pentru formula eficienței economice. Pe de o parte, primăria din localitate va putea să țină sub control terenurile care nu sunt lucrate și pentru care nu este achitat impozitul funciar. Pe de altă parte, agenții economici care au terenuri agricole în imediata vecinătate cu cele părăsite vor pierde mai puțin timp pentru a-și proteja culturile agricole de bolile al căror focar sunt loturile vecine, lăsate cu anii la voia întâmplării.

În prezent, legislația permite aplicarea amenzilor proprietarilor care nu-și lucrează pământul. În realitate, însă, această procedură nu poate fi aplicată. Mai întâi, primăria trebuie să facă un demers către inspectorul ecologic, după care acesta sosește la fața locului și întocmește procesul-verbal și îl trimite în judecată. Instanța, la rândul ei, ia decizia cu privire la achitarea amenzii, decizie care poate fi contestată.

Astfel, administrația locală, prin decizia consiliului, acționează conform unor reguli foarte simple. Dacă terenul nu este lucrat mai mult de doi ani, este căutat proprietarul. Acesta este avertizat, mai întâi, după care urmează amenda. Mai complicat va fi în cazul în care nu va putea fi găsit proprietarul. De exemplu, a decedat și nu a specificat cine este moștenitorul sau a plecat peste hotare. În situația dată, primăria dispune de un mare avantaj: poate să dea lotul în arendă unui agent economic.

Totodată, Ușurelu a adăugat că un contract pentru arendă va fi încheiat pe un termen de 4-5 ani, fiind prevăzută posibilitatea de a fi prelungit. Administrațiile locale urmează să sporească încasările la buget din impozitul funciar care va fi achitat de către arendași.

loading...

Comments are closed.