Dacă vrei să pleci în vacanță cu mașina, trebuie să ții cont de aceste 9 lucruri

Dacă vrei să pleci în vacanță cu mașina, trebuie să ții cont de aceste lucruri, la mare, in concediu, vara 2018 

Anotimpul estival își intră treptat în drepturi, perioada de concedii se apropie cu pași repezi, iar mașina personală reprezintă o alternativă de transport extrem de interesantă. În cazul în care plecați cu mașina este bine ca aceasta să fie pregatită.

Iată câteva aspecte care trebuiesc verificate și ajustate:

1. Nivelul uleiului. Este foarte important ca uleiul să fie schimbat la timp și nivelul acestuia să fie în limitele specificate pe joja de ulei. În caz contrar, completați până la nivelul maxim. Pentru a realiza o citire cât mai exactă este necesar ca mașina să fie staționată pe o suprafață plană și motorul să fie rece.

În cazul în care distanța parcursă în timpul concediului ar determina depășirea cu mai mult de 500 km a limitei de rulaj solicitată de către constructor pentru efectuarea reviziei, este bine să realizați operațiunea de mentenanță înainte de plecare. Luați cu dumneavoastră un flacon de ulei pentru eventuale completări.

2. Nivelul lichidelor. Verificați nivelul lichidelor de răcire, de frână, de servodirecție (dacă este cazul) și cel al spălătorului de parbriz. Din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă, sistemul de răcire al mașinii este solicitat foarte mult. Dacă este necesar, completați cu apa distilată până la nivelul recomandat de producător. De asemenea, păstrarea nivelului celorlalte lichide la cotele recomandate este foarte importantă pentru siguranța și confortul deplasării. Completați numai cu lichide care respectă specificațiile indicate de producător.

Utilizați soluție specială de vară pentru completare în vasul spălător de parbriz, aceasta ajutând la îndepartarea insectelor de pe parbriz și prevenind zgârierea acestuia.

3. Sistemul de frânare. Pentru a evita surprizele neplăcute, este recomandat să realizați o verificare a sistemului de frânare și a suspensiilor într-un service autorizat. În cazul în care mașina dumneavoastră este echipată cu jante din aliaj puteți verifica ușor grosimea plăcuțelor. Asigurați-vă ca acestea să aibă cel puțin 5 mm grosime a stratului de fricțiune.

Este bine să realizați și o probă a capacității de frânare. Aceasta ar trebui să se realizeze pe un drum asfaltat uniform, prin frânare constantă de la o viteza de 60 km/h. Dacă oprirea se face repede și fără devieri de la traiectorie, atunci sistemul funcționează corect. Dacă apar zgomote de frecare metalică sau trepidații în direcție, atunci înseamnă că trebuie să apelați la un service specializat.

4. Presiunea în pneuri. Acesta este un alt factor important pentru comportamentul autoturismului și siguranța rutieră. Asigurați-vă ca presiunea să fie cea indicată de producătorul mașinii dumneavoastră, valorile fiind precizate în manualul de utilizare, pe stâlpul median sau pe spatele ușiței de alimentare cu combustibil. Astfel, evitați uzura prematură a anvelopelor și consumul suplimentar de combustibil. De asemenea, anvelopele trebuie să fie adecvate anotimpului, să nu fie uzate și să nu prezinte tăieturi.

În cazul în care sesizați o uzură neuniformă a anvelopelor, este indicat să realizați o verificare a geometriei direcției într-un service specializat. O geometrie deficitară a trenului de rulare va determina dificultăți în menținerea traiectoriei autovehiculului și va influența negativ stabilitatea în cazul frănării de urgență.

5. Roata de rezervă. În cazul în care autoturismul este dotat cu roata de rezervă, verificați starea acesteia și reglați presiunea dacă se impune. Nu uitați de cric și cheie roți. Este indicat să aveți în mașină o pompă de aer sau un compresor electric și o lanternă.

6. Sistemul de iluminare. Asigurați-vă că toate becurile mașinii funcționează. În caz contrar, nu plecați la drum fără să rezolvați problema. Recomandarea este să aveți și becuri de rezervă pentru drum.

7. Sistemul de climatizare. Verificați funcționarea corectă a instalației de aer condiționat. Dacă este necesar, faceți o vizită în service pentru verificarea si completarea nivelului agentului de răcire și înlocuirea filtrului de polen. Este bine să luați în considerare și realizarea unui tratament antiseptic al instalației de climatizare.

8. Stergătoarele de parbriz. Verificați starea lamelelor de cauciuc și buna funcționare a angrenajelor. Înlocuiți sau remediați, dacă este cazul.

9. Subansamblele de cauciuc. Inspectați cu atenție furtunele și curelele auxiliare. Acestea nu trebuie să prezinte semne de îmbătrânire, fisuri sau crăpături. Dacă observați nereguli, realizați o verificare în service și înlocuiți piesele uzate.

DRUM BUN!

Total
0
Shares
 
Total
0
Share