Externe

Daniel Křetinský: un magnat ceh face valuri în Europa

Pinterest LinkedIn Tumblr

Omul de afaceri ceh Daniel Křetinský (43 de ani) este stăpânul unui vast imperiu economic care de o vreme a început să se extindă spre vest, intrând în atenția presei internaționale. Cunoscut mai ales pentru că a cumpărat ziarul francez „Le Monde”, el s-a remarcat și prin comerțul cu centrale energetice poluante, iar de câteva zile și-a anunțat interesul pentru un mare lanț de magazine, prezent și în R. Moldova, scrie Europa Liberă. 

Multimiliardarul Daniel Křetinský, al cincilea cel mai bogat ceh, și partenerul său de afaceri slovac Patrik Tkáč au făcut o ofertă de cumpărare a rețelei germane de magazine Metro, a patra cea mai mare din lume, cu 1041 de magazine în 25 de țări, inclusiv R. Moldova și România, și cu 150.000 de angajați.
 
Křetinský și Tkáč deja dețineau de anul trecut 10% din acțiunile Metro, iar experții de la Praga scriu că în ciuda primei reacții negative din partea companiei Metro, care consideră oferta prea mică, cei doi central-europeni au șanse de succes.
 
„Miezul dur” al afacerilor lui Křetinský îl constituie energetica. El este detestat de activiștii pentru protecția mediului mai ales pentru rolul jucat în prelungirea vieții unor centrale energetice extrem de poluante, pe cărbuni, în Cehia și Germania.
 
Křetinský a devenit cunoscut publicului occidental mai larg în toamna anului 2018, când a cumpărat cu 55 de milioane de euro un pachet minoritar de acțiuni la ziarul francez „Le Monde”. Revista „Forbes” scrie în ediția ei cehă că acela a fost momentul când a vrut să afle mai multe despre Křetinský însuși președintele francez Emmanuel Macron.
loading...

Comments are closed.