57% din sondele arteziene din Republica Moldova nu corespund normelor sanitare, iar 5% din acestea conțin nitrați, susțin reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În 2022, cele mai afectate raioane au fost Dubăsari, Criuleni, Nisporeni, scrie Radiomoldova.md
În anul 2023, cazuri de intoxicații cu nitrați din cauza apei potabile nu s-au înregistrat. Anul trecut însă, în sondele arteziene din câteva raioane ale țării au fost depistați nitrați peste norma admisibilă, a precizat pentru Radio Moldova reprezentanta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Liliana Carp. Potrivit acesteia, 57% din sondele arteziene din țara noastră nu corespund normelor sanitare, dar apa este de o calitate mai bună decât cea din fântâni. Liliana Carp a mai subliniat că nitrații și fluorul sunt prezenți în structura hidrogeologică a solului, iar din cauză că apa nu este dezinfectată sau nu se respectă perimetrul de regim sever în jurul acestor sonde sunt contaminate atât microbiologic cât și chimic.
„În raionul Dubăsari 7 probe din 28 au avut depășit conținutul de nitrați în apă, în raionul Criuleni 9 probe din 52, în raionul Nisporeni 4 probe din 17. În celelalte raioane ale țării conținutul de nitrați în apă nu este semnificativ. Aceste date statistice sunt pentru anul 2022. Pentru anul 2023 informația va fi disponibilă la începutul anului viitor”, a declarat medicul Liliana Carp.
Reprezentanta ANSP, Liliana Carp a mai precizat că anual, 50% din probele prelevate, nu corespund normelor sanitare după conținutul de fluor. Cei mai expuși fluorozei dentare, sunt locuitorii raioanelor Fălești, Glodeni, Căușeni, Ștefan Vodă, Hîncești, Cahul și cei din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia.
Reprezentanții ANSP le recomandă autoritățile publice locale să plaseze sisteme de dezinfecție a apei, iar cetățenii să nu arunce deșeuri în apropierea lacurilor și fântânilor.