Datele BNS: Populația Moldovei este în scădere cu 2,8% față de anul precedent

Numărul populației cu reședință obișnuită la 1 ianuarie, curent, conform datelor provizorii, a constituit 2 423,3 mii de persoane, fiind în scădere cu circa 69 de mii de persoane (cu 2,8%) față de începutul anului 2023.

Într-o măsură mai mare, scăderea populației a fost mai pronunțată în mediul rural – cu 3,6% mai puțin comparativ cu anul 2023, iar în mediul urban – cu 1,6 % mai puțin, se arată în datele prezentate astăzi de Biroul Național de Statistică.

Ca și în anii precedenți, scăderea numărului populației a fost influențată în mare parte de migrație. În anul 2022 aceasta a înregistrat valoarea de -63,6 mii de persoane, conform datelor precizate, iar în anul 2023 de -59,6 mii de persoane, conform estimărilor provizorii.

Numărul persoanelor în vârstă apte de muncă este cel mai mare în municipiul Chișinău. Tot aici numărul persoanelor vârstnice este cel mai mic comparativ cu celelalte regiuni.

În UTA Găgăuzia se înregistrează cea mai mare pondere a persoanelor tinere 0-15 ani sau fiecare al cincilea locuitor al acestei regiuni.

Ponderea populației vârstnice (60/63 ani) a crescut în toate regiunile de dezvoltare față de anul 2023.

Cele mai mari creșteri ale ponderii persoanelor vârstnice se atestă în Regiunea Centru și Regiunea Sud.

Populația feminină, la fel ca și în anii precedenți, continuă să predomine.

Conform estimărilor, la începutul anului 2024, populația feminină a constituit 1293,8 mii persoane sau 53,4% din populația țării. Totodată, populația masculină a reprezentat 1129,5 mii persoane sau 46,6% din populația țării.

În toate raioanele Republicii Moldova, în mod tradițional, numărul femeilor îl depășește pe cel al bărbaților.

Cel mai pronunțat ecart de gen în favoarea femeilor se observă în raioanele: Cimișlia, Basarabeasca și municipiile Chișinău și Bălți, unde la 100 de femei revin mai puțin de 85 bărbați.

Total
0
Shares
Total
0
Share