Datele ministerului Muncii: Numărul de șomeri care primeau ajutor social de la stat a fost redus de zece ori în ultimul an

Numărul de șomeri care beneficiau de ajutor social de la stat a fost redus de circa 10 ori din aprilie 2023 și până în prezent. Anunță despre aceasta Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

”În aprilie 2023, 11 660 de șomeri primeau ajutor social, în mai 2024 erau 1 479 de șomeri care primeau ajutor social. Tot în luna mai 2024, am ajutat 1 431 de persoane să-și găsească un loc de muncă. Reformele dau roade, muncim!”, a scris Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) arată că, că de la începutul anului 2024, au fost plasate în câmpul muncii peste 6 000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 3 117 șomeri (53%) și 163 zilieri/ angajați în baza unui contract de o perioadă de până la 3 luni.

Menționăm că reforma programului de ajutor social a fost lansată în aprilie 2023. Aceasta prevede, printre altele, stimularea beneficiarilor de ajutor social de a se angaja în câmpul muncii, prin reducerea graduală a cuantumul ajutorului social și limitarea duratei aflării în program. Mai exact, șomerii și zilierii pot fi excluși din sistem după o anumită perioadă de timp, în caz că nu se încadrează în câmpul muncii fie ca salariați sau lucrători în agricultură.

De asemenea, reforma presupune dublarea numărului de familii cu copii incluse în program, prin majorarea venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil și a plafonului de eligibilitate a veniturilor pentru salariații cu copii, crearea unui nou statut ocupațional, care va oferi și zilierilor care lucrează un anumit număr de zile în agricultură dreptul la ajutor social, dar și modificarea anchetei sociale, pentru ca aceasta să corespundă realităților contemporane și să nu blocheze accesul oamenilor la program.

Total
0
Shares
Total
0
Share