Astăzi ANRE a publicat datele privind monitorizarea pieței produselor petroliere (vezi aici), cea ce ne permite să determinăm, adaosul comercial aplicat de companiile petroliere pentru primul trimestru.
Sub adaos comercial noi înțelegem suma de bani obținută de companiile petroliere, prin scăderea din prețul de vânzare a produsului petrolier a prețului de import, accizelor și TVA.
Astfel prețul de comercializare a benzinei 95 în primul trimestru a crescut de la 16,32 lei/litru în ianuarie la 18,1 lei/litru în luna martie, cea ce înseamnă un preț mediu de comercializare de 17,2 lei/litru pentru primul trimestru. Atragem atenția că prețul la pompă este de regulă cu 2-3% mai mare decât prețul mediu de comercializare. Respectiv consumatorii casnici achită cu 40-80 bani/litru mai mult, decât prețul mediu declarat de ANRE.
În acest an am avut o majorare de acciz pentru benzina 95 cu 40 bani/litru până la 4,87 lei/litru. La un preț mediu de vânzare de 17,2 lei/litru impozitele plătite la stat sub formă de TVA+Accizele constituie 7,75 lei/litru.
Prețul mediu de import a benzinei în primul trimestru a crescut până la la 7,38 lei/litru sau cu 2 lei/litru mai mult decât la finele anului 2020 când prețul de import a fost de 5,34 lei/litru.
Din datele oficiale furnizate de ANRE deducem că adaosul comercial în primul trimestru aplicat la benzina 95 a fost de 1,99 lei/litru, valoare minimă din ultimii 7 ani.
Astfel majorarea de preț din acest an la produsele petroliere este determinată de doi factori: 1) creșterea prețului la petrol pe piețele internaționale, 2) majorarea accizelor în Republica Moldova.
Autor: Veaceslav Ioniță