Alte știri

De ce a crescut prețurile la produsele petroliere. Răspunsul analistului Veaceslav Ioniță

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi ANRE a publicat datele privind monitorizarea pieței produselor petroliere (vezi aici), cea ce ne permite să determinăm, adaosul comercial aplicat de companiile petroliere pentru primul trimestru.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Sub adaos comercial noi înțelegem suma de bani obținută de companiile petroliere, prin scăderea din prețul de vânzare a produsului petrolier a prețului de import, accizelor și TVA.

Astfel prețul de comercializare a benzinei 95 în primul trimestru a crescut de la 16,32 lei/litru în ianuarie la 18,1 lei/litru în luna martie, cea ce înseamnă un preț mediu de comercializare de 17,2 lei/litru pentru primul trimestru. Atragem atenția că prețul la pompă este de regulă cu 2-3% mai mare decât prețul mediu de comercializare. Respectiv consumatorii casnici achită cu 40-80 bani/litru mai mult, decât prețul mediu declarat de ANRE.

În acest an am avut o majorare de acciz pentru benzina 95 cu 40 bani/litru până la 4,87 lei/litru. La un preț mediu de vânzare de 17,2 lei/litru impozitele plătite la stat sub formă de TVA+Accizele constituie 7,75 lei/litru.

Prețul mediu de import a benzinei în primul trimestru a crescut până la la 7,38 lei/litru sau cu 2 lei/litru mai mult decât la finele anului 2020 când prețul de import a fost de 5,34 lei/litru.

Din datele oficiale furnizate de ANRE deducem că adaosul comercial în primul trimestru aplicat la benzina 95 a fost de 1,99 lei/litru, valoare minimă din ultimii 7 ani.

Astfel majorarea de preț din acest an la produsele petroliere este determinată de doi factori: 1) creșterea prețului la petrol pe piețele internaționale, 2) majorarea accizelor în Republica Moldova.

Autor: Veaceslav Ioniță

Citește și: „V(en)in de Purcari” sau de ce este acuzată ÎM „Vinăria Purcari” SRL că vrea monopol regional și să-și omoare concurenții

loading...

Comments are closed.