De ce nu a fost organizat un concurs public privind ocuparea funcției de șef al Agenției Medicamentului? Răspunsul Guvernului Sandu

Zinaida Bezverhnâi, Veaceslav Zara, seful agentiei medicamentului, agentia medicamentului, Maia Sandu, Guvernul Sandu,

Guvernul continuă să numească în funcții publice persoane fără a organiza concursuri publice, așa cum promitea în timpul campaniei electorale Maia Sandu. În ședința de astăzi a guvernului, miniștrii au votat pentru demisia directorului Agenției Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Veaceslav Zara, iar în locul acestuia a fost votată imediat Zinaida Berverhnâi.

Candidatura Zinaida Berverhnâi nu a fost supusă dezbaterilor publice, nu s-a discutat cu societatea civilă și ONG-urile de specialitate și nici nu a fost aleasă prin concurs public, iar Guvernul Sandu ne-a răspuns că pentru o astfel de funcție nu se organizează concurs public, făcând referire la o hotărâre adoptată de guvernarea AIE în anul 2013, pe timpul când Filat se afla la conducerea Guvernului.

“Potrivit Hotărârii Nr. 71  din 23.01.2013 cu privire la aprobarea Regulamentului, structurii şi efectivului-limită ale Agenţiei Medicamentului  şi Dispozitivelor Medicale, Capitolul III, pct 11.: Directorul general este numit în funcţie şi eliberat din funcţie de Guvern.”, se spune în răspunsul direcției comunicare și protocol a Guvernului pentru telegraph.md.

Amintim că anterior, la fel fără concurs public, Andrei Năstase și-a numit cumătrul Gheorghe Balan în fruntea IGP.

Pe site-ul acum.md, una din promisiunile electorale este cea despre numirea prin concurs a tuturor funcționarilor:

“Vom revizui procedurile, dar mai ales practicile de organizare și desfășurare a concursurilor de recrutare astfel încât principiile meritocrației și al competiției să fie respectate. În concursurile pentru managerii de top din administrația publică (funcționarii publici de conducere de nivel superior, conducătorii autorităților/instituțiilor independente, autonome sau de reglementare) urmează a fi implicați experți din afara țării.”

 

 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share