Politică

De ce PSRM insistă pe funcția de Președinte a Parlamentului? Explicația lui Dodon

Pinterest LinkedIn Tumblr
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a făcut declarații în privința creării unei coaliții de guvernare PSRM-PDM. Ieri seara, fiind invitat la o emsiune la NTV Moldova, șeful statului a venit și cu explicații de ce socialiștii cer să le revină șefia Parlamentului, și nu funcția de Premier în Guvern.
„Este mai greu să-l dai jos din funcție pe Președintele Parlamentului. În utlimii 10 ani, a fost demis o singura dată, Premierul de mai multe ori însă. În al doilea rând, chiar de nu ai majoritatea, dar ai funcția de Speaker, dacă cineva înceracă să-i reduce împuternicirile Președintelui țării sau să-l suspende, atunci el preia împuternicirile acestuia. Speakerul ocopă locul doi după președinte. Va fi figura care se va ocupa de toată legislația, de aceea am propus-o pe Zinaida Greceanîi în funcția dată. Cred că este o persoană și politician cu experiență”, a declarat Igor Dodon. 
 
Șeful statului a explicat poziția sa vizavi de o coaliție de guvernare dintre socialiști (35 deputați) și democrați (30 deputați), dar și de ce nu va fi posibil de făcut alianță între PSRM și blocul ACUM (26 deputați).
 

Potrivit lui Dodon, socialiștii trebuie să discute și cu cei de dreapta, și cu cei de centru. „Cei de la ACUM au luat 20 și ceva de mandate și vor să le oferim totul pe tavă. Cred că votanții PSRM nu își doresc ca socialiștii să ofere totul. Sunt prea tupeiști, mai coborâți-vă cu picioarele pe pământ…. Pachetul democraților este foarte bun. Întrebarea e, de ce s-au trezit acum? Sunt programe bune – dumuri, pensii, salarii… trebuie de realizat. Întrebarea e, dacă bugetul va acoperi toate acestea? Trebuie să recunoaștem că la capitolul surse interne, actuala guvernare lucrează foarte bine. Acest lucru se datorează celor care se ocupă de administrarea bugetului”, a mai spus Dodon. 

Telegraph Moldova amintește că alegerile parlamentare au avut loc pe 24 februarie, iar în maxim 90 de zile din data alegerilor deputații aleși de popor trebuie să facă o majoritate în Parlament și să învestească un nou guvern. În caz contrar se organizează alegeri anticipate.

grecianii psrm, socialistii dodon, ion ceban
LIVE Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 27 iulie 2018, pdm, andrian candu, vlad plahotniuc, partidul democrat 
loading...

Comments are closed.