De ce se îngălbenesc frunzele toamna? Explicația oamenilor de știință

De ce se îngălbenesc frunzele toamna, Explicația oamenilor de știință, la moldova toamnele, biologie, natura 

Frunzele verzi, implicate in procesul de fotosinteza, actioneaza in natura ca niste “fabricute” de nutrienti pentru arborii pe care ii imbraca.

Insa pe masura ce vremea se raceste, dupa incheierea sezonului cald, cantitatea de lumina devine si ea insuficienta. Asa ca plantele recurg temporar la un compromis: isi creeaza provizii si inchid “fabricile” din frunze pana la primavara (inainte ca frunzele sa cada, toate substantele nutritive acumulate in timpul verii se “transporta” catre radacini- depozitul principal al rezervelor).

Trecerea de la starea de activitate la cea de dormitare se face treptat, si o recunoastem dupa pigmentul frunzelor transformat din verde in galben, rosu, portocaliu sau brun. Aceasta diferentiere se face in functie de anumiti pigmenti.

Clorofila este cea care confera frunzelor nuanta de verde, carotenoidele si antocianinele sunt responsabile pentru celelalte nunante. Clorofila absoarbe lumina din zonele rosu-portocaliu si albastru-violet din zona spectrului vizibil. De asemenea, reflecta lumina verde, fapt ce explica de ce noi vedem plantele ca fiind verzi.

Umiditatea solului, la fel ca si vremea de afara, influenteaza in mod diferit de la un an la altul culorile toamnei.

autor: Olga Ressov

Total
0
Shares
 
Total
0
Share