Alte știri

De ce vicepremierului rus Dmitri Rogozin nu i se va retrage titlul de persoana non grata

Pinterest LinkedIn Tumblr

Nu există nicio condiţie care ar duce la retragerea titului de persona non grata a vicepremierului rus, Dmitrii Rogozin. Declaraţia a făcută de preşedintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul briefingului de presă al PDM.

Întrebat de jurnalişti în ce condiţii ar putea fi retras titlul de persona non grata a lui Rogozin, Adrian Candu a răspuns:

„În nicio condiţie. Ofensele aduse au fost foarte mari”, a spus Candu.

Amintim că în cadrul briefingului de presă, Andrian Candu a anunţat că atât el cât şi premierul Pavel Filip nu vor participa la şedinţa de astăzi a Consiliului Superior de Securitate, după ce Igor Dodon a inclus pe ordinea de zi subiectul privind decizia Guvernului de a-l declara persona non-grata pe vicepremierul rus Dmitrii Rogozin.

Reamintim că la începutul lunii august, Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova.

Propunerea a venit din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, care a declarat că oficialul rus a făcut, în ultima perioadă, mai multe declaraţii defăimătoare la adresa ţării noastre.

Recent, Dmitri Rogozin a folosit un limbaj mai puţin diplomatic atunci când a vorbit, într-un interviu, despre delegaţia Guvernului de la Chişinău, ce a purtat în urmă cu jumătate de an negocieri la Moscova. Vicepremierul rus a declarat că oficialii moldoveni au insistat să fie discutate minuţios problemele cetăţenilor noştri, dar au evitat să vorbească despre subiectele principiale pentru Kremlin.

„În urmă cu jumătate de an la noi a venit o delegaţie a Guvernului de la Chişinău. Negocierile au fost ca o țigăneală. Au discutat toate problemele minuţios. Au vrut să vorbim şi despre tranzitul unităţilor de transport, a exportului de mere şi vinuri, dar şi imigranţi. Au încercat să primească acordul nostru. Noi nu dorim ca aceste probleme să afecteze oamenii de rând, aşa că le-am mers în întâmpinare. Atunci însă când a fost necesar să fie discutate probleme principiale cu Guvernul Moldovei, ei s-au ascuns ca nişte şoareci”, a precizat Rogozin.

Dmitri Rogozin, actualul vicepremier al Rusiei, a luptat de partea separatiștilor în războiul din Transnistria din 1992. Rogozin recunoaşte acest lucru în cartea sa, „Vrag Naroda”, publicată în 2008. Tot acolo, politicianul radical îi numește fasciști pe moldovenii și românii care au luptat împotriva separatiștilor proruși. Din 2012, Rogozin este reprezentant special al preşedintelui rus Vladimir Putin privind problema transnistreană.

Dmitri Rogozin povestește în cartea sa că a ajuns pentru prima dată în stânga Nistrului în mai 1992, după care s-a întors la Moscova și a racolat voluntari dornici să participe la război. În iunie, acesta a revenit cu un detașament de combatanţi ruși și ucraineni, care a luptat pe traseul Dubăsari-Râbnița. Acolo, l-a cunoscut pe generalul Alexandr Lebedi, comandantul armatei a 14-a a fostei Uniuni Sovietice, care, potrivit lui, a avut un rol crucial în războiul de la Nistru.

Rogozin îi numeşte pe separatiștii proruși din stânga Nistrului un popor glorios și acuză comunitatea internaţională că nu recunoaşte Republica Moldovenească Nistreană. Totodată, Rogozin cere ca regiunea separatistă să revină fără întârziere în componența Federaţiei Ruse. Pentru opiniile expuse în cartea sa de memorii, Rogozin a fost numit fascist de către mai mulți jurnaliști din Rusia.

De asemenea, Dmitri Rogozin este cunoscut pentru limbajul licenţios, dar şi mai multe ameninţări pe care le-a făcut la adresa Republicii Moldova şi a României. Cele mai recente sunt de acum câteva zile, când vicepremierul rus urma să ajungă la Chişinău pentru sărbătoarea din regiunea transnistreană organizată cu ocazia a 25 de ani de la crearea operaţiunii de menţinere a păcii la Nistru.

Atunci, avionul în care se afla politicianul a făcut cale întoarsă după ce autoritățile aeronautice de la Bucureşti au interzis aeronavei ruseşti să survoleze spațiul aerian al României.

Reacţia lui Rogozin nu s-a lăsat aşteptată. El a scris pe pagina sa de Twitter că autorităţile de la Bucureşti au pus în pericol viaţa pasagerilor. Rogozin şi-a încheiat postarea cu ameninţarea: „Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!”

Vicepremierul rus a continuat ameninţările la adresa autorităţilor de la Chişinău, dar şi a celor din România, în cadrul unui interviu pentru un post rusesc de televiziune:

„Profitând de situaţie, vreau să spun că, dacă măcar un singur fir de păr al unui cetăţean rus va fi atins, răspunsul va fi foarte dur.”

În toamna anului 2013, în cadrul unui briefing de presă la Chişinău, Rogozin a venit cu avertismente la adresa ţării noastre. Cu câteva luni înainte ca Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE, el a atenţionat ţara noastră, declarând: „nu uitaţi că vine iarna, sper că nu veţi îngheţa”.

„Energetica este importantă, mai ales când vine frigul, iarna. Sperăm că nu veţi îngheţa”, a menţionat oficialul.

Dmitri Rogozin este vicepremierul Rusiei din anul 2011. Anterior, el a fost reprezentant permanent al țării sale la NATO. Politicianul este un susținător aprig al conducerii de la Tiraspol.

loading...

Comments are closed.