Actual

De Hramul capitalei se așteaptă vreme caldă, izolat cu ploi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Temperaturi generoase de toamnă cu soare, izolat cu ploi şi descărcări electrice, se așteaptă miercuri, 14 octombrie, când creștinii ortodocşi de rit vechi marchează Acoperământul Maicii Domnului, fiind sărbătorit și Hramul capitalei, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform meteorologilor, mâine, pe întreg teritoriul țării se așteaptă valori termice între 15-20 de grade Celsius, ziua, și 8-13 grade, noaptea. Perioada de referință va fi caracterizată de cer variabil, periodic însorit, pe alocuri cu precipitații însoțite de descărcări electrice.

În următoarele zile se va menține tendința de încălzire a vremii, iar până la finele săptămânii se așteaptă maxime termice de 23 grade Celsius.

Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este un cuvânt slavon care în meteorologia populară înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă. Potrivit tradiției, Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece și acoperirea pământului cu brumă. Oamenii în vârstă afirmă că după Pocroave vremea, de obicei, se răcește.

Specialiști SHS susțin că în decursul lunii octombrie pretutindeni se semnalează înghețuri. Perioada medie de apariție a înghețurilor la suprafața solului pe  teritoriul țării se înregistrează în intervalul 1-15 octombrie, în aer – între 12 și 31 octombrie. Cu toate acestea, în unii ani înghețuri pe parcursul acestei luni nu s-au semnalat (1989, 1996 ş.a.).

loading...

Comments are closed.