Alte știri

De la 1 septembrie va fi relansat procesul educațional în instituții de învățământ

Pinterest LinkedIn Tumblr

Începând cu 1 septembrie va fi reluat procesul de studii preșcolar și general în instituțiile de învățământ publice și private care vor trebui să se conformeze unor reguli și instrucțiuni stricte de activitate. Această decizie a fost luată astăzi în cadrul ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică și a fost prezentată de premierul Ion Chicu, în cadrul unui briefing de presă.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Decizia finală de a redeschide instituțiile de învățământ va aparține fondatorilor, doar după ce vor întruni toate regulile menționate în instrucțiunea CNESP. „Deși există decizia Comisiei de a relua procesul educațional, nu este garantat că toate școlile vor fi redeschise de la 1 septembrie. Sperăm că în timpul rămas toate pregătirile vor fi finalizate”, a menționat Ion Chicu, făcând apel la administrațiile instituțiilor de învățământ să respecte cerințele cu strictețe și maximă responsabilitate.

Școlile și universitățile vor trebui să fie asigurate cu termometre, dezinfectanți și alte produse de igienă. În acest scop, Guvernul va aloca suplimentar 31 milioane lei și alte 105 milioane lei pentru remunerarea cadrelor didactice care vor munci mai mult în perioada următoare. Totodată, nu vor fi permise careurile și alte manifestații festive.

În spațiile din incinta școlilor și universităților vor fi marcate benzi pentru a delimita distanța între persoane de cel puțin 1,5 metri. Aceeași distanță va fi respectată și între băncile din sălile de curs. Pentru a evita aglomerația, lecțiile vor începe la ore diferite, iar după caz ar putea fi reduse. De asemenea, va fi adaptată și durata pauzelor pentru aerisirea încăperilor și igienizarea mâinilor. În incinta instituțiilor, toți vor fi obligați să poarte măști de protecție, cu acoperirea nasului și a gurii.

Zilnic, la intrare, un lucrător medical va efectua triajul epidemiologic al elevilor, studenților și personalului angajat. În cazul în care cineva din elevi/studenți va înregistra febră sau alte simptome, acesta va fi izolat într-o încăpere special amenajată, iar în cazul elevilor peste 18 ani sau personalului angajat se va anunța serviciul de urgență 112. Dacă vor fi depistate cazuri de infecție cu virusul COVID-19, întreaga grupă/clasă va fi plasată în autoizolare pe o perioadă de 14 zile.

Totodată, a fost ridicat, parțial, regimul de autoizolare de 14 zile pentru cetățenii care vin de peste hotare. Ministerul Sănătății va stabili lista țărilor și regiunilor cu risc epidemiologic sporit, clasificate în zone roșii și verzi. Lista va fi publicată pe site-urile oficiale și va fi actualizată săptămânal. Astfel, persoanele care intră în țara noastră din zonele verzi – nu vor fi obligate să completeze să respecte regimul de carantină. Iar cei care vin din zonele roșii vor trebui să completeze fișele epidemiologice și să respecte autoizolarea pentru 14 zile.

În dependență de evoluția și tendința situației epidemiologice a infecției COVID-19, măsurile restrictive vor fi revizuite.

Deciziile aprobate astăzi de CNESP se regăsesc în Hotărârea nr. 26 din 21 august 2020.

loading...

Comments are closed.