De la începutul anului, în țara noastră au fost adoptate peste 1200 de standarde europene și au fost anulate 517 standarde depășite

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins o vizită de lucru la Institutul de Standardizare din Moldova (ISM), pentru a se documenta despre activitatea instituției, realizările înregistrate în prima jumătate a anului 2020, dar și provocările întâmpinate în contextul crizei pandemice.

În cadrul discuției, directorul interimar al ISM, Inga Varvariuc, a prezentat progresele ISM și obiectivele stabilite pentru anul curent, precum și progresele înregistrate de Republica Moldova la nivel european și internațional în domeniul standardizării.

Printre cele mai relevante acțiuni înregistrate de ISM în prima jumătate a anului 2020, se numără, implementarea a 2 sisteme de management – Sistemul de Management al Securității Informației și Sistemul de Management al Continuității Activității, care au rolul de a contribui la sporirea confidențialității, integrității și securității informației și de a asigura continuitatea activităților de standardizare.

De la începutul anului curent au fost adoptate cu aplicare în Republica Moldova peste 1200 de standarde europene și au fost anulate 517 standarde depășite. În 2020, a fost inițiat procesul de elaborare a 29 de standarde moldovenești pe domeniile neacoperite de standardele europene și internaționale, dintre care 10 au fost deja aprobate – 9 se referă la domeniul construcțiilor și unul privind producția alcoolică.

ISM gestionează un Fond Național de Standarde care cuprinde peste 32500 standarde moldovenești, dintre care peste 26200 sunt standarde europene, 3800 standarde internaționale, 2400 standarde interstatale și ale altor țări, precum și 85 de standarde moldovenești originale. Costul de obținere a unui standard, pe care îl achită un agent economic la ISM este în medie de 300 lei.

Sergiu Railean a apreciat munca echipei ISM depusă în vederea atingerii gradului de preluare a standardelor europene în calitate de standarde moldovenești de 100%, obligație stabilită în Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. 

„Aplicarea standardelor are un rol esențial în funcționarea pieței, îmbunătățirea calității produselor și serviciilor, în consolidarea competitivității întreprinderilor, precum și în protecția sănătății şi securității consumatorilor. Având în vedere progresul atât de vertiginos al tehnologiilor actuale, ISM îi revine misiunea de a corela standardele moldovenești la rigorile tehnologice practic în timp real. Este o muncă enormă și apreciabilă a întregii echipe a ISM”, a spus Sergiu Railean.     

De asemenea, ministrul a mulțumit angajaților pentru profesionalismul și munca depusă zilnic, astfel, încât domeniul standardizării să progreseze și în continuare în vederea sporirii competitivității economiei naționale.

Citește și: MEI desfășoară sesiuni de instruire online cu privire la aplicarea Modelului Costului Standard, eficient în reducerea poverii administrative asupra mediului de afaceri

Total
0
Shares
Total
0
Share