De la începutul anului, statul a finanțat circa 900 de cereri de acordare a subvențiilor în agricultură

De la începutul anului, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a achitat circa 155 milioane de lei (7,75 mln de euro) pentru 878 de cereri de acordare a subvențiilor.

La 16 ianuarie 2024, Ministerul Agriculturii a solicitat 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru o măsură suplimentară de sprijin. Eligibili sunt agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din anul 2023, la cultura porumb, precum și cei din nordul țării care au înregistrat pagube considerabile pe terenurile agricole după furtunile și grindina din 25 și 26 iulie 2023, în baza actelor de constatare eliberate de CSE. În prezent, ministerul elaborează o Hotărâre de Guvern pentru aplicarea acestei măsuri.

„Totodată, pentru a preveni dezinformarea comunității agricole privind posibilitatea prioritizării procesului de subvenționare a ratei pentru creditele accesate, anunțăm că AIPA tratează cu responsabilitate toți fermierii și nu acumulează datorii față de agricultori. Informăm că se respectă cu strictețe principiul primul venit-primul servit în legătură cu autorizarea plăților de subvenționare. La 1 ianuarie 2024, AIPA avea recepționate 6572 de cereri de acordare a subvențiilor pe cele cinci forme de subvenționare (avans, post-investitii, complementare, pe etape, plăți directe pentru sectorul zootehnic)”, explică Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Instituţia îndeamnă fermierii să apeleze direct angajații ministerului sau AIPA ori de câte ori au întrebări privind procesele și principiile de funcționare a unor măsuri sau să consulte pagina web: www.aipa.gov.md.

Total
0
Shares
Total
0
Share