De la sine putere, președintele țării nu îl poate destitui pe procurorul general, este decizia CC

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis inadmisibilitatea sesizării nr. 238a/2023 depusă de deputații Diana Caraman, Vladimir Voronin, Oleg Reidman, Nicolai Rusol și Constantin Starîș. Sesizarea viza controlul constituționalității decretului președintelui Republicii Moldova nr. 1122 din 26 septembrie 2023, prin care a fost destituit din funcție procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Decizia Curții, adoptată de un complet format din judecătorii Domnica Manole, Viorica Puica, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan, a fost pronunțată în urma deliberării în camera de consiliu.

Sesizarea a fost depusă pe 2 noiembrie 2023, autorii susținând că decretul președintelui contravine mai multor articole din Constituție, printre care articolele 1 (preeminența dreptului), 6 (separația și colaborarea puterilor), 20 (accesul liber la justiție) și 125 (demiterea Procurorului General).

Autorii argumentau că procedura de eliberare din funcție a procurorului general nu a fost reglementată prin lege, ci printr-un regulament aprobat de Consiliul Superior al Procurorilor, ceea ce ar contraveni Constituției. De asemenea, aceștia susțineau că Decretul încalcă principiul prezumției de nevinovăție.

Curtea Constituțională a constatat că autorii sesizării nu au motivat suficient în ce măsură decretul contestat afectează normele constituționale invocate. Referitor la articolul 125 alin. (2) din Constituție, Curtea a subliniat că demiterea procurorului general trebuie să se realizeze la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor și că președintele republicii nu are o marjă discreționară în acest sens.

Curtea a reținut că decretul nr. 1122 din 26 septembrie 2023 a fost emis în conformitate cu propunerea Consiliului Superior al Procurorilor și că președintele Republicii a acționat în limitele competențelor sale constituționale.

În baza celor menționate, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea privind controlul constituționalității decretului președintelui Republicii Moldova nr. 1122 din 26 septembrie 2023.

Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intrând în vigoare la data adoptării și fiind publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share