De Ziua internațională a tineretului, în Parlament a fost înregistrat proiectul de modificare a Legii cu privire la tineret

Parlamentul va modifica Legea cu privire la tineret. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament. Anunțul a fost făcut, astăzi, de Adrian Lebedinschi, Președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, în cadrul unor discuții publice dedicate Zilei internaționale a tineretului, sărbătorită pe 12 august la nivelul ONU.

Proiectul a fost elaborat urmare a evaluării ex-post de impact a Legii cu privire la tineret, adoptate în anul 2016, fiind constatat faptul că multe prevederi ale acesteia sunt depășite și nu sunt funcționale. La elaborarea propunerilor de modificare a Legii cu privire la tineret au participat activ organizații de tineri, proiectul a fost discutat cu ministerele și asociații obștești, urmând să fie supus procedurilor de rigoare în Parlament.

De asemenea, Adrian Lebedinschi și-a exprimat speranța că în curând va fi lansată activitatea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, în acest sens fiind elaborată o Hotărâre de Guvern.

”Ne dorim o implicare mai activă a tinerilor în procesele decizionale și o mai bună cooperare cu autorități. În acest sens, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a lansat un concurs de eseuri pentru tineri care are drept scop identificarea ideilor tinerilor pentru dezvoltarea țării și posibilităților statului de a le susține”, a specificat Adrian Lebedinschi.

Deputata Maria Ciobanu, membră a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a subliniat că atât în calitate de profesor, cât și în calitate de deputat mereu a pus mare preț pe tineri. ”Dumneavoastră sunteți forța care poate schimba lucrurile în bine. Vă îndemnăm să vă implicați, să vă găsiți rostul aici, acasă, să rămâneți nonconformiști și să puteți face discernământ dintre fals și adevăr”, a accentuat Maria Ciobanu.

Deputatul Vasile Năstase, membru al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a menționat că mulți tineri pleacă din țară în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit și a infrastructurii mai bune, de aceea guvernanții, indiferent de coloratura politică, trebuie să creeze o perspectivă foarte clară pentru tineri sub aspectul atragerii investițiilor și creării locurilor de muncă bine plătite.

Deputatul Lilian Carp, membru al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a reiterat că tinerii sunt cei care pot schimba lucrurile, iar pentru aceasta este nevoie de implicare reciprocă a tinerilor și statului. ”Aș dori ca statul să fie voi, iar voi să fiți statul”, a conchis Lilian Carp.

În încheierea dezbaterilor a fost semnat Acordul de colaborare dintre Parlament și Consiliul Național al Tinerilor din Moldova.

De asemenea, Comisia a transmis Consiliului Naţional al Tinerilor din Moldova un studiu privind implementarea politicilor de tineret la nivel european, care poate servi sursă de inspirație pentru aplicare în Moldova.

Deputații au adresat felicitări cu ocazia Zilei internaționale a tinerilor  și au exprimat deplina deschidere pentru a susține cele mai ambițioase idei și proiecte care să  îmbunătățească viața tinerilor și a tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Tot astăzi, speakerul Zinaida Greceanîi a adresat tinerilor un mesaj de felicitare în care menționează că tinerețea este faza esențială ce determină tot restul vieții, de aceea tinerii trebuie susținuți în aspirații și în valorificarea potențialului, ambițiilor și energiei. ”Visurile voastre – sunt scopurile noastre!”, a conchis Zinaida Greceanîi.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share