Decis! Iată ora la care se va dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu

Parlamentul Republicii Moldova

Biroul permanent al Parlamentului, care s-a întâlnit luni la ora 16:00, a stabilit că marți, la ora 10:00, plenul Parlamentului se convoacă pentru a dezbate moțiunea de cenzură a PSRM contra Guvernului Sandu. Pentru ca aceasta să treacă, socialiștii au nevoie de încă 15 voturi, în plus la ale lor 36. În timp ce democrații nu zic nici da, nici nu, Guvernul Sandu se pare că deja își „face bagajele”. Mai multe ministere au prezentat rapoarte de activitate pentru ultimele cinci luni, iar Maia Sandu urmează chiar să prezideze și o ședință a Executivului, la ora 8:00 dimineața, cu două ore înainte de dezbaterea moțiunii, anunță Agora.md

Luni, în ultima zi înainte de ultimatum, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a dat un aviz consultativ pe marginea moțiunii de cenzură asupra angajării de răspundere a Guvernului Sandu. La ședință au venit doar deputații PSRM și PD.
Câteva ore mai târziu, Maia Sandu a încercat să ofere o soluție de compromis. Aceasta a promis că va expedia proiectul de lege de angajare a răspunderii Guvernului Comisiei de la Veneția și a propus să nu transmită Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) candidaturile pentru funcția de procuror general până Comisia de la Veneția nu își va acorda avizul asupra inițiativei.
La o oră de la propunerea premierului, PSRM a ieșit în fața presei și a spus că nu acceptă soluția de compromis. Aceștia au sugerat că Maia Sandu mai are timp să se răzgândească.

Pentru ca Guvernul Sandu să pice, este necesar votul a 51 de deputați. Socialiștii au 36 de parlamentari, respectiv mai au nevoie de încă 15 voturi. Deși democrații au spus, inițial, că vor susține „orice altă propunere de demitere a Executivului”, luni, Sergiu Sîrbu nu s-a arătat atât de categoric. Prezent la comisia juridică, acesta a spus că „votul politic nu s-a decis încă”. Dacă fracțiunea PD, care numără 30 de deputați, va susține moțiunea de cenzură, Guvernul Sandu ar putea pica cu aproape 2/3 din voturile deputaților.

Amintim că moțiunea a fost depusă pe 8 noiembrie, de fracțiunea socialiștilor din Parlament, în contextul angajării răspunderii în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share