Social

Decis: Orice cetățean al Republicii Moldova poate iniția un referendum legislativ

Pinterest LinkedIn Tumblr

 Curtea Constituţională a Republicii Moldova a hotărât astăzi că toţi cetăţenii ţării sunt în drept să iniţieze referendumuri legislative, în condiţiile legii. Subiectul a intrat în vizorul magistraţilor după ce un grup de deputaţi liberal-democrați au cerut interpretarea Constituţiei la acest subiect, comunică MOLDPRES.

Magistraţii înaltului for au constat că textele din articolele 2 alin. (1) și 75 din Constituție permit, prin formularea lor, inițierea de către cetățeni a referendumurilor legislative, fapt care concordă cu recomandările internaționale.

Curtea a reținut că deși cetățenii au dreptul de a iniția un referendum legislativ, cadrul legal conține mai multe omisiuni cu privire la procedura inițierii acestui tip de referendum, inclusiv cu privire la controlul validității în sens formal și material al textelor supuse referendumului. Având în vedere prevederile articolului 72 alin. (3) lit. b) din Constituție, Curtea a subliniat că ține de competența Parlamentului să reglementeze în mod clar procedura inițierii referendumurilor de către cetățeni.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac şi intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

loading...

Comments are closed.