Decizia Consiliului Europei: 7 persoane, sancționate pentru acțiuni de destabilizare

Consiliul a decis astăzi să impună măsuri restrictive împotriva a 7 persoane în două cadre de sancțiuni distincte: un regim recent instituit care vizează persoanele responsabile de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova și un regim care vizează acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

„Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina. Există încercări serioase, sporite și continue de destabilizare a țării. Decizia de astăzi transmite un semnal politic important privind sprijinul UE pentru Moldova în contextul dificil actual. Poziția UE rămâne fermă: vom continua să luăm măsuri împotriva celor care destabilizează vecinătatea noastră directă.”

– Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate

Prin urmare, pachetul este menit să abordeze, pe de o parte, situația internă sensibilă din Moldova și încercările de destabilizare a țării și, pe de altă parte, implicarea unor cetățeni moldoveni în eforturile de subminare a integrității teritoriale a Ucrainei prin sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei.

Persoanele sancționate sunt politicieni și oameni de afaceri cu cetățenie moldovenească sau rusă care s-au implicat în activități destabilizatoare. Unele dintre acestea sunt legate de cazul “Fraudei bancare”, care a dus la pierderi uriașe pentru bugetul Republicii Moldova. Altele sunt legate de eforturile orchestrate de Kremlin pentru a destabiliza Moldova, de exemplu, prin planificarea de demonstrații violente, abateri financiare, export neautorizat de capital și sprijin pentru proiectele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). În plus, este vorba de persoane care au oferit sprijin forțelor militare ruse și au cooperat cu autoritățile ruse de ocupație în Ucraina.

Toate persoanele enumerate astăzi fac obiectul unei înghețări a activelor, iar cetățenilor și companiilor din UE le este interzis să le pună la dispoziție resurse financiare. În plus, acestea fac obiectul unei interdicții de călătorie, care le împiedică să intre sau să tranziteze teritoriile UE.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut simțitor de la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE. UE rămâne neclintită în sprijinul său pentru Republica Moldova, pentru rezilienta, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie a acesteia în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.

Context

La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.

La 28 aprilie, UE a stabilit, la cererea Republicii Moldova, un cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share