Alte știri

Decizia CSJ în privința dosarului în care figurează fugarul Ilan Șor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au respins, ca fiind neîntemeiată, cererea înaintată de avocații lui Ilan Șor privind strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad. Încheierea este irevocabilă, scrie Anticorupție.md, sursă citată și de tv8.md

În susținerea cererii de strămutare, avocații lui Șor au invocat că activitatea defectuoasă și contradictorie de înfăptuire a justiției de către completul de judecată, în componența judecătorilor Vitalie Movilă, Evghenii Dvurecenschii și Nina Veleva, dăunează echității procedurii.

În susținerea solicitărilor sale, apărarea a indicat că, la data de 12 mai 2020, Curtea de Apel Cahul a admis cererea apărării privind judecarea cauzei penale în ședință publică. Ulterior, în cadrul ședinței de judecată din 22 mai 2020, „în lipsa unor temeiuri legale, instanța de apel din oficiu, pentru a camufla abuzurile admise în cadrul ședințelor de judecată de examinare a cauzei penale în privința lui Şor Ilan, a dispus prin încheiere protocolară ca ședințele de judecată să fie închise, poziție care contravine încheierii luate anterior. Această circumstanță încă o dată dovedește despre lipsa de imparțialitate a judecătorilor din completul de judecată”, se mai arată în motiarea apărătorilor.

Colegiul penal al CSJ a respins cererea de strămutare, motivându-și decizia prin faptul că alegațiile avocaților lui Ilan Șor nu constituie temei de strămutare, deoarece circumstanțele indicate în cereri nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei, dar pot constitui temei pentru declararea cererii de recuzare judecătorilor, completului de judecată, cu utilizarea ulterioară a căilor de atac prevăzute de lege.

La începutul lui septembrie curent, apărătorii lui Ilan Șor au înaintat către CSJ cerere de strămutare a dosarului Șor de la Curtea de Apel Cahul și au sesizat CC pentru efectuarea controlului constituționalității unei sintagme din Codul de procedură penală. Potrivit avocaților lui Ilan Șor, textul „în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă și se asigură desfășurarea normală a procesului” din articolul 46 alin. (1) din Codul de procedură penală este vag și imprecis, „pentru că legislatorul nu a stabilit criterii clare în baza cărora Curtea Supremă de Justiție ar putea decide asupra strămutării unei cauze penale de la instanța competentă la o altă instanță egală în grad și, în consecință, există riscul arbitrariului”. Magistrații de la Curtea Constituțională au declarat inadmisibilă excepția de neconstituționalitate.

Precizăm că este a patra cerere de strămutare a judecării cauzei penale pe numele lui Ilan Șor, respinsă de CSJ.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Procurorii au cerut anterior o pedeapsă de 19 ani de privare de libertate pentru controversatul businessman.

loading...

Comments are closed.