Politic

Decizia Curții Constituţionale: Dodon nu poate fi membru de partid şi n-are dreptul să promoveze interesele partidului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curtea Constituţională (CC) a respins sesizarea deputatului socialist Vlad Batrîncea, care a contestat norma care stabileşte că şeful statului nu poate fi afiliat politic. Astfel, Igor Dodon nu poate reveni în PSRM, pe durata mandatului prezidenţial.

Judecătorii CC şi-au argumentat decizia prin faptul că președintele ţării are un angajament juridic faţă de întreg poporul şi trebuie să fie o putere neutră.

Igor Dodon, care a continuat să fie implicat în activitatea formaţiunii socialiste şi după ce a fost ales preşedinte de ţară, a calificat drept stranie şi excepţională norma care acum îi interzice să fie, oficial, socialist.

„Un președinte de partid care nu și-a suspendat calitatea sa de membru de partid sau se consideră că este un lider de partid, obiectiv niciodată nu va putea promova probleme de interes general ale poporului”, a afirmat doctorul în drept Nicolae Osmochescu.

Practica altor ţări, printre care Bulgaria, Estonia, Polonia şi Ungaria, arată că șeful statului nu trebuie să fie membru de partid.

 

loading...

Comments are closed.