Externe

Decizie istorică: România la un pas de a intra în spațiul Shengen!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comisia LIBE din Parlamentul European a votat cu puțin timp în urmă aplicarea deplină a prevederilor spațiului Schengen în Bulgaria și România, prin abolirea controalelor la frontierele terestre, aeriene și maritime, informează Newsteam.ro. 

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a votat pentru trimiterea în plen a raportului ce prevede aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, transmite europarlamentarul Emilian Pavel (PSD, S&D).
 

„Astăzi, în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European am votat pentru varianta finală de text şi trimiterea în plen, a Raportului privind eliminarea controalelor la frontierele terestre, maritime şi aeriene ale României şi Bulgariei, adică implicit pentru aplicare completă a acordului Schengen în cazul celor două ţări„, arată eurodeputatul român, într-un comunicat remis Calea Europeană

Raportorul pentru acest dosar este europarlamentarul Sergei Stanishev, Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), aminteşte Pavel. Raportul reaminteşte faptul că ţara noastră este pe deplin pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen încă de acum şapte ani (!), lucru recunoscut în documente şi hotărâri oficiale ale Consiliului Uniunii Europene (încă din 2011!), Parlamentului European (cel mai recent în Mai 2018) şi ale Comisiei Europene – care a făcut în mod repetat, de mai mulţi ani, apeluri pentru includerea ţării noastre în acest acord, cel mai recent în Septembrie 2017.

 

„Nu în ultimul rând, alături de colegii mei, am susţinut introducerea în raport a unei menţiuni extrem de importante: România şi Bulgaria sunt defavorizate flagrant de neintroducerea lor în acordul Schengen – deşi sunt pregătite (!) . Din punct de vedere economic şi comercial, exportatorii noştri şi firmele noastre de transport, dar şi cetăţenii, sunt dezavantajate faţă de cele din statele participante la acordul Schengen, suportând atât costuri suplimentare absolut inutile, dar şi timpi de aşteptare aberanţi. Aş vrea ca preşedintele României, care ar trebui să ne reprezinte interesele în cadrul Consiliului European, acolo unde decizia este blocată politic şi artificial, să fie mult mai activ în acest sens”, se mai arată în comunicatul citat.

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa. Statele membre ale acestui spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este (sau va fi) posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control. În prezent din Spațiul Shengen fac parte 26 de state europene (vezi lista).

loading...

Comments are closed.