Alte știri

Declarația ANI cu privire la inițiativa de excludere a certificatelor de integritate

Pinterest LinkedIn Tumblr

În contextul discuțiilor apărute în spațiul public pe marginea subiectului cu privire la proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției, prin care se propune excluderea certificatului de integritate, eliberat de Autoritatea Națională de Integritate, ANI, își reiterează poziția anterioară expusă în avizele sale adresate Ministerul Justiției în martie 2020 și noiembrie 2020 și pledează în continuare pentru menținerea Certificatului de Integritate în competența sa, sau, cel puțin, înlocuirea acestuia cu un alt document cu caracter informativ.

“Probabil, autorii proiectului au omis faptul că – menirea acestui document este de a îngrădi accesul în serviciul public al persoanelor cu probleme de integritate și cu interdicții de ocupare a funcțiilor publice. În cazul în care se anulează această competență a ANI, o data cu ea se va diminua semnificativ și efectele activităților realizate de inspectorii de integritate pe aspectul constatărilor și sancțiunilor în rezultatul procedurilor de control al averii, conflictelor de interese și incomaptibilităților.

Certificatul de Integritate este solicitat de către angajator la accederea în funcție a unei persoane. Acest document reprezintă un filtru de integritate asupra candidaților la funcțiile publice. Informațiile conținute în Certificatul de Integritate sunt relevante pentru angajator, deoarece se meționează dacă pretendentul la funcția respectivă are aplicată interdicția de a ocupa o funcție publică pentru o perioada de 3 ani, în rezultatul actelor de constatare rămase definitive”, declară ANI.

loading...

Comments are closed.