Declarația FMI cu privire la revocarea lui Octavian Armașu din fruntea BNM

Svetlana Cerović, reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova, a difuzat astăzi următoarea declaraţie:

„Am luat act de acțiunile întreprinse brusc de Parlament aseară pentru demiterea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă.

Subliniem că independența băncii centrale este un element cheie al programului susținut de FMI, de rând cu consolidarea guvernanței și supremația legii în stat. Angajamentul față de independența Băncii Naționale a Moldovei și menținerea acestei independențe, precum și continuarea eforturilor de consolidare a guvernanței și a statului de drept sunt, prin urmare, esențiale pentru implementarea programului și pentru stabilitatea economică a țării”.

Ieri, printr-o procedură politică, Octavian Armașu, guvernatorul BNM, a fost revocat din funcție. Astăzi, cu voturile a 58 de deputați, Anca Dragu, senator român și membru al Partidului USR din România, a fost instalată în funcția de șef al Băncii Naționale a Moldovei.

Total
0
Shares
Total
0
Share