Actualitate

Declarația Partidului Democrat referitor la unele devieri periculoase de la principiile statului de drept

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidul democrat din Moldova a venit cu un comunicat de preță în care condamnă discreditarea lui Alexandru Pînzari precum și intrumentele ilegale de presiune asupra deputatului:

„Recent, a fost reținut unul dintre conducătorii Partidului Democrat, dl Alexandru Pînzari. Pe lângă faptul că este politician, dl Pînzari  este un om cu o experiență enormă de activitate în organele de drept, lupta cu crima organizată și un om cu o autoritate recunoscută.

În acest context, remarcăm cu îngrijorare un val suspicios de tentative masive de a-l discredita pe dl Alexandru Pînzari în societatea noastră. În acest scop a fost lansată o campanie isterica de tirajare a falsurilor atât despre dl Pînzari, familia dumnealui, cât și a celor apropiați.

Persoane cu trecut criminal, trolli, zeci de publicații fake, declarații calomnioase din partea persoanelor care nu poartă nici o răspundere pentru minciuni și calomnii – și toți pe “gratis” și “neinteresat” fac declarații calomnioase în scop de demonizare a unei persoane. Toate acestea trezesc bănuieli rezonabile că reținerea dlui Alexandru Pînzari, și așa foarte suspectă, este un truc politic organizat.

Reamintim de prioritatea principiului prezumției nevinovăției. Orice om este considerat nevinovat până la probarea definitivă de către organele competente.

Scopul prezumției nevinovăției este protejarea oricărei persoane împotriva măsurilor abuzive prin garantarea drepturilor individuale, prin stimularea căutării adevărului de către autoritățile statului și prin evitarea convingerii că persoana împotriva căreia se exercită o acțiune de urmărire este neapărat vinovată.
Dacă comparăm aceste noțiuni cu campania masivă de isterie, falsuri, calomnii organizate în cazul reținerii dlui Alexandru Pînzari ne dăm seama că Republica Moldova deviază grav de la mai multe principii de bază ale ocrotirii drepturilor omului.

Lipsa unei reacții prompte a structurilor statului la aceste devieri confirmă suspiciunile că în cazul acestui “dosar” există un interes politic din partea unor conducători ale structurilor de forță de a mima în fața noii conduceri politice a țării ”rezultate imediate”. De asemenea, se dorește demonstrarea unei loialități false, pe baza unui dosar inventat, cât și sustragerea atenției societății de la multe întrebări referitor la lipsa unor rezultate reale.

În acest context, Partidul Democrat condamnă vehement instrumentele ilegale de presiune asupra dlui Alexandru Pînzari. Solicităm respectarea prezumției nevinovăției și ne exprimăm deplina încredere în autoritatea și profesionalismul colegului nostru. Rugăm noua conducere a țării și noul guvern să atragă atenția asupra mixului dubios de interes politic și valul de calomnie sincronizat în acest caz. Solicităm în regim de urgență să fie reexaminat cadrul legal referitor la înăsprirea pedepsei pentru calomnie, injurie și tirajarea știrilor false.

Solicităm organelor de drept să ia o atitudine obiectivă și legală în procedurile legate de acest caz, inclusiv revizuirea necesității ca Alexandru Pînzari să fie reținut pe perioada anchetei, deoarece acest politician nu poate prezenta niciun pericol pentru mersul anchetei, iar Partidul Democrat își asumă răspunderea pentru respectarea exemplară  a obligațiilor procesuale în cadrul acestui dosar. Suntem convinși că în final va fi stabilit adevărul obiectiv și care este cu totul altul decât cel propagat isteric prin știri fake și indivizi cointeresați.”, se arată în comunicatul PDM.

loading...

Comments are closed.