Declarația Platformei DA cu privire la comasarea universităților

Declarația Platformei DA cu privire la comasarea universităților:

Spre regret, Guvernul Gavriliță a ignorat în mod ostentativ vocea comunității academice și științifice, a studenților, reprezentanților sectorului agroalimentar și a opoziției pro-europene. În rezultat, au fost lichidate 3 universități importante pentru învățământul superior din R. Moldova.

În loc să poarte un dialog constructiv și să încerce identificarea unor soluții de compromis cu cei interesați, Guvernul a mimat procesul de consultare publică, arătând în acest fel adevărata atitudine față de societate.

Platforma DA, în data de 5 iulie 2022 a propus Guvernului o formulă de compromis prin care Universității Agrare să-i fie aplicată o ”perioadă de grație” de 3 ani în care instituția, conform unui Plan de Dezvoltare Strategică, să-și sporească capacitățile și să pună accent pe specializarea în domeniul agrar. La finalizarea acestei perioade, în baza unei analize comprehensive, Ministerele de resort ar fi putut lua decizii cu privire la direcțiile cele mai potrivite de dezvoltare. Însă Guvernul nu doar că a ignorat orice propunere de compromis, ci a blocat chiar și avizul negativ al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare care este fondatorul Universității Agrare. Or tocmai avizul negativ al Ministerului Agriculturii a și fost adevăratul motiv al demiterii ministrului Gherciu.

Pornind de la situația critică în domeniul învățământului superior generată de către Guvern, ne solidarizăm cu toți cei care și-au exprimat protestul față de decizia arbitrară de a lichida unica instituție de învățământ superior cu profil agrar din Moldova. Considerăm că în perspectiva procesului de aderare la UE, sectorul agro-industrial are mari perspective de dezvoltare, iar susținerea învățământului cu profil agrar ar trebui să fie una din prioritățile Guvernului și a ministerelor de linie.

Total
0
Shares
Total
0
Share