Au trecut trei ani de la începutul războiului de agresiune pe care Federația Rusă l-a lansat împotriva Ucrainei, un conflict neprovocat, nejustificat și ilegal, care încalcă dreptul internațional, Carta ONU și subminează securitatea europeană și mondială.” Conferința Președinților din Parlamentul European „condamnă ferm continuarea acestui război agresiv al Rusiei, care vizează intenționat infrastructura civilă și critică, precum și atrocitățile comise împotriva populației ucrainene, toate încălcările grave ale dreptului internațional și dreptului internațional umanitar.
Noi confirmăm solidaritatea noastră fermă cu poporul ucrainean, care continuă să demonstreze o reziliență și curaj extraordinare în apărarea suveranității, independenței și integrității sale teritoriale.
Uniunea Europeană trebuie să rămână unită în angajamentul său de a sprijini Ucraina, inclusiv prin asistență politică, militară, economică, umanitară și financiară.
Facem apel la continuarea și consolidarea sprijinului militar pentru Ucraina, inclusiv furnizarea de echipamente de apărare, instruire și asistență strategică necesară pentru a respecta dreptul Ucrainei la autoapărare, conform articolului 51 din Carta ONU.
Confirmăm angajamentul Uniunii Europene față de sprijinul financiar și economic pe termen lung și sustenabil pentru Ucraina, inclusiv prin ajutoare macro-financiare, sprijin pentru reconstrucție și revitalizarea economică și socială, precum și măsuri pentru asigurarea rezilienței economiei și infrastructurii critice ucrainene.
Facem apel la implementarea completă și extinderea semnificativă a sancțiunilor, inclusiv prin măsuri eficiente pentru prevenirea ocolirii acestora, împotriva Rusiei și a aliaților săi, pentru a submina în mod definitiv capacitatea acesteia de a continua războiul și de a aduce în fața justiției pe cei vinovați de agresiune și încălcări ale drepturilor omului.
Exprimăm sprijinul nostru total pentru aspirațiile eurointegratoare ale Ucrainei. Parlamentul European rămâne angajat în promovarea Ucrainei pe drumul său spre aderarea la Uniunea Europeană, recunoscând progresele semnificative în reformele realizate în cele mai dificile condiții.
În acest context internațional și geopolitic complex, subliniem importanța menținerii solidarității transatlantice și globale cu Ucraina și combaterea dezinformării rusești. De asemenea, subliniem necesitatea unei atenții continue din partea comunității internaționale asupra consecințelor acestui război și sprijinirii Ucrainei în atingerea unui acord de pace cuprinzător, just și durabil, bazat pe formula de pace ucraineană.
Pe măsură ce marcăm trei ani de la începutul acestei agresiuni brutale, Conferința Președinților din Parlamentul European onorează reziliența poporului ucrainean și aduce un omagiu celor care și-au sacrificat viața pentru libertate și democrație. Susținem cu fermitate Ucraina, reafirmând că pacea, securitatea și justiția vor prevala.
***
Conferința Președinților din Parlamentul European este un organism intern important al Parlamentului European. Ea este compusă din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice din Parlament. Scopul acestei conferințe este de a coordona activitățile și deciziile politice ale Parlamentului, de a stabili ordinea de zi și de a discuta chestiuni relevante pentru legislația și politica Uniunii Europene.
Conferința Președinților are un rol esențial în planificarea activităților Parlamentului European și în luarea unor decizii importante care reflectă pozițiile și interesele grupurilor politice. În plus, aceasta joacă un rol important în organizarea dezbaterilor și în gestionarea resurselor instituționale ale Parlamentului European. Este un forum de negociere și colaborare între diversele grupuri politice din Parlamentul European, asigurându-se astfel că procesul legislativ și alte activități sunt coordonate eficient.