Declarație comună privind relansarea dialogului strategic SUA-Moldova

Urmează textul unei declarații comune a Guvernelor Statelor Unite ale Americii și Republicii Moldova:

Guvernele Statelor Unite ale Americii (Statele Unite) și Republicii Moldova (Moldova) au organizat o reuniune a Dialogului Strategic SUA – Moldova la Washington, D.C. în data de 18 aprilie 2022, precum și consultări politice între Secretul SUA Tary de stat Antony J. Blinken și vicepremierul moldovean, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu.

Statele Unite și Moldova au sărbătorit 30 de ani de relații diplomatice în februarie. Importanța acestei relații se reflectă în finanțarea asistenței externe de 1,7 miliarde de dolari pe care Statele Unite le-au oferit Moldovei din 1992 și creșterea de aproape trei ori a asistenței externe anuale anunțate de Statele Unite pentru Mo ldova de la invazia completă a Ucrainei din 24 februarie. Relansarea Dialogului Strategic, cu prima reuniune a directorilor din 2017, demonstrează aprofundarea parteneriatului dintre cele două țări ale noastre. Statele Unite și Moldova au reafirmat importanța consolidării legăturilor bilaterale și a avansării democrației, prosperității și securității Moldovei, așa cum se prevede în agenda sa de reformă. Statele Unite salută demersurile Moldovei către progresul în continuare pe calea integrarii europene, în special având în vedere recenta depunere a cererii de aderare a Moldovei la UE. Statele Unite și Moldova continuă să fie unite pentru a aborda criza umanitară cauzată de războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, sporind totodată sprijinul pentru Moldova pentru a aborda impactul economic și social pe termen scurt și lung.

Statele Unite și Moldova au discutat despre prioritățile comune în lupta globală împotriva corupției, promovarea drepturilor omului și consolidarea bunei guvernări. Statele Unite și Moldova subliniază importanța cooperării internaționale în lupta împotriva corupției ca prioritate de securitate națională. Statele Unite au felicitat eforturile Moldovei de a reforma agențiile anticorupție și de a avansa recuperarea activelor, de a crește transparența și independența judiciară și de a se concentra pe consultarea continuă cu societatea civilă și cu alți parteneri pentru a asigura un inclusiv proces de reformă și progres de durată. Aceștia au decis, de asemenea, să consolideze cooperarea și partajarea de informații pentru a sprijini investigațiile anticorupție și pentru a reduce finanțele ilicite și spălarea banilor Moldova a identificat domeniile în care asistența americană continuă și planificată ar urma să consolideze capacitatea de investigare și urmărire penală a corupției și promovarea responsabilității și transparenței sectorului justiției, inclusiv susținerea pre-vettting și vetti ng proces în sistemul judiciar și amploarea programelor de judecată model. Statele Unite și Moldova au discutat, de asemenea, despre oportunitățile de cooperare tehnică pentru sprijinirea sistemelor criminalistice ale Moldovei și creșterea capacității instituțiilor de aplicare a legii. Moldova și-a exprimat aprecierea pentru intenția Statelor Unite de a sprijini reforma sistemului național corecțional, în ceea ce privește condițiile de detenție în conformitate cu normele internaționale.

Guvernele au recunoscut rolul crucial pe care mass-media liberă și independentă îl joacă într-o democrație și și-au confirmat angajamentul față de continuarea parteneriatului pentru promovarea unor condiții de concurență echitabile în sectorul mass-media din Moldova, susținerea mass-med Politicile care respectă drepturile pentru a contracara dezinformarea rusă.

Statele Unite și Moldova au recunoscut importanța cooperării în continuare pentru consolidarea democrației și promovarea drepturilor omului. Au discutat despre creșterea protecțiilor pentru vulnerabili

comunități, inclusiv femei, persoane LGBTQI+, rromi, comunitatea evreiască, persoanele cu dizabilități și refugiați, precum și abordarea impunității pentru infracțiuni bazate pe ură. Ei au discutat, de asemenea, despre importanța progresului în legislația pentru restituirea sau compensarea proprietății comune evreiești, precum și a proprietăților altor grupuri religioase furate de naziști și ulterior naționalizate în timpul acțiunii sovietice D. D. Statele Unite și Moldova au discutat despre cooperarea suplimentară pentru realizarea cartografierii proprietăților comunale care reprezintă valoare istorică sau culturală pentru comunitatea evreiască și pentru studierea practicii altor țări în acest sens.

Statele Unite au subliniat respectul continuu pentru neutralitatea constituțională a Moldovei și sprijinul statornic pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei. Statele Unite și Moldova au recunoscut schimbarea dramatică a situației de securitate regională cauzată de războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și impactul acestuia asupra Moldovei și altor țări din regiune. În cadrul grupului de lucru pentru securitate, s-a discutat despre eforturile de promovare a reformelor și modernizare a sectorului de securitate al Moldovei, inclusiv managementul frontierelor, aplicarea legii, apărarea națională și susținerea operațiunilor internaționale de menținere a păcii unealtă ponse care necesită o abordare concentrată, bazată pe capacități.

Discuțiile au evidențiat eforturile în curs de promovare a cooperării și consolidare a capacității de consolidare a securității frontierelor Moldovei și de a ajuta autoritățile să combată amenințările transfron Statele Unite și Moldova au discutat, de asemenea, despre importanța construirii și consolidării capacităților de securitate cibernetică, inclusiv colaborarea pentru a ajuta la implementarea planurilor Moldovei de modernizare cibernetică guvernamentală și pentru identificarea și protejarea Infrastructură. Partea moldovenească a exprimat, de asemenea, necesitatea sporirii capacităților de comunicare strategică pentru a construi în continuare reziliența și contracara dezinformarea ca parte a răspunsului său la criză.

Statele Unite și Moldova au acordat o atenție deosebită asigurării autorităților moldovenești resursele necesare pentru a continua eficient pentru a primi refugiații care fug de războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a oferi protecție celor vulnerabili Populații.

Cooperarea în probleme economice și energetice rămâne o piatră de temelie a relației bilaterale. Ambele țări au subliniat importanța consolidării securității energetice a Moldovei și a cooperării continuă pentru promovarea reformelor pieței și integrarea sistemelor energetice ale Moldovei cu restul Europei. Aceștia intenționează să continue să coopereze în sprijinul diversificării energetice a Moldovei și să reducă dependența acesteia de aprovizionarea cu energie rusească. Cooperarea ulterioară va contribui și la dezvoltarea durabilă a sectorului energetic moldovenesc, prin dezvoltarea surselor regenerabile de energie și reducerea consumului de energie prin promovarea eficienței energetice. Aceștia au discutat despre implicarea economică și comercială pentru creșterea prosperității Moldovei, inclusiv asistența suplimentară a SUA pentru promovarea transparenței, eficienței și competitivității în sectoarele cheie ale economiei moldovenești și creșterea în continuare a bilaterei Fac comerț și investiții. Ambele țări vor continua să identifice oportunități de aprofundare a legăturilor economice în sectoare cu potențial ridicat, cum ar fi tehnologia digitală și comunicațiile.

Recunoscând importanța relației bilaterale, Statele Unite au salutat decizia guvernului moldovean care deschide calea construcției unei noi ambasade a SUA în Chișinău. Proiectul, care va include un parc public, va sprijini implicarea diplomatică extinsă și va aduce beneficii chișinăuienilor.

Statele Unite ale Americii și Moldova au recunoscut, de asemenea, importanța legăturilor între Statele Unite și Moldova, inclusiv schimburile educaționale, culturale și profesionale. Guvernele au decis să lanseze un grup de lucru suplimentar în cadrul Dialogului Strategic pentru consolidarea conexiunilor și legăturilor culturale între oameni.

Dialogul Strategic a fost găzduit de Departamentul de Stat al SUA și a inclus reprezentanți interagenții și interministeriali din ambele guverne. Delegația SUA a inclus reprezentanți ai Departamentului de Stat, Departamentul Apărării, Departamentul Comerțului, Departamentul Securității Interne, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Biroul Reprezentantului Comerț al SUA. Delegația moldovenească a inclus reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Justiției, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, președintele ial Administrația și Cabinetul Primului Ministru.

Statele Unite și Moldova și-au subliniat interesul comun de a continua activitățile grupurilor de lucru ale dialogului și de a coopera în continuare pentru consolidarea legăturilor bilaterale, înrădăcinate în valorile democratice comune și interesele comune. Ambele țări hotărâte să țină următoarea ședință a Dialogului Strategic la Chișinău, Moldova în 2023.

Declarația a fost publicată de către Ambasada SUA în Republica Moldova.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share