Delegația condusă de Marcel Ciolacu și Ion Ceban au discutat despre reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău

Săptămâna trecută, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților din Parlamentul României, a avut o întâlnire cu Ion Ceban, primarul general al mun. Chișinău. În cadrul întrevederii, la care au participat și alți doi lideri din România, a fost discutată reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău, a precizat Iurie Ciocan, președintele PSD în Republica Moldova.

”Vă raportez, am încheiat audiența cetățenilor români din Republica Moldova. Am avut azi probabil cea mai încărcată emoțional audiență din toate cele anterioare. În discuție cu Dna Maria Loghin, din Chișinău și am fost întrebat despre vizita domnului Marcel Ciolacu, președintele PSD România la Chișinău, participarea dânsului la lucrările Congresului X al PDM și întrevederea cu primarul de Chișinău, domnul Ion Ceban. Dna Maria Loghin ne-a cerut socoteală, la propriu, despre vizita delegației române la Primăria Chișinău. Nu a fost simplă discuția, dar, cu multă atenție și respect, am oferit următoarele clarificări”, a declarat Iurie Ciocan.

”Scopul vizitei la Chișinău a delegației PSD România, din care am făcut și eu parte, a fost participarea, în calitate de invitați, la Congresul X al PDM, care, după cum se cunoaște, s-a încheiat cu schimbarea denumirii partidului în Partidul Social Democrat European și reînnoirea echipei de management a partidului. La modul practic, am asistat la un schimb de generații în cadrul unui partid politic cu tradiții democratice în Republica Moldova.

În același răstimp, o parte a delegației PSD România a avut o întâlnire cu primarul general al municipiului Chișinău, mai exact – Președintele Marcel Ciolacu, președintele Consiliului Național (până nu demult Ministrul Apărării Naționale al României) domnul Vasile Dîncu și președintele Consiliului Județean Buzău, domnul Petre Neagu.

În calitate de președinte al organizației PSD România în Republica Moldova cunosc detaliat subiectul care a motivat această vizită și vă pot relata că Domnul președinte Marcel Ciolacu a ținut să discute personal cu Domnul primar Ion Ceban despre un proiect de suflet pe care dânsul îl vrea realizat la Chișinău. Este vorba despre reabilitarea din temelii a Cimitirului Eroilor Români din Bulevardul Decebal, 17, mun. Chișinău.

Domnul președinte Marcel Ciolacu s-a documentat din prima sursă despre statutul teritoriul Cimitirului Eroilor Români, cât și despre planurile primăriei Chișinău cu referire la acest subiect. S-a constatat că o parte din terenul respectiv este deja privatizat, altă parte fiind în gestiunea primăriei municipiului Chișinău.

Memoria militară, inclusiv păstrarea în istorie a eroismului ostașilor români pe câmpul de luptă, constituie una din responsabilitățile Ministerului Apărării Naționale, de aici și prezența domnului Vasile Dîncu la acea întâlnire.

La finalul întrevederii la primăria Chișinău, domnul Ciolacu și-a manifestat interesul de a susține proiectul de reabilitare fundamentală și totală a Complexului de memorie militară – Cimitirul Eroilor Români din Bulevardul Decebal nr. 17.

În cadrul dialogului purtat cu doamna Maria Loghin, am ajuns să discutăm și despre înaintașii noștri trecuți prin deportări și războaie și care și-au găsit odihnă de veci prin țări străine.
Pentru mine este o temă deosebit de sensibilă, deoarece și familia mare din care fac parte a fost victimă a deportărilor staliniste și cu regret nu toți membrii familiei s-au întors înapoi acasă.

Pentru echipa PSD România reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău este o chestiune de principiu, pentru că vitejia fiecărui ostaș român decedat pe câmpul de luptă trebuie cunoscută și păstrată ca un patrimoniu istoric pentru generațiile viitoare.

Președintele PSD România, domnul Marcel Ciolacu, de comun cu colegii săi participanți la întâlnirea cu primarul de Chișinău, domnul Ion Ceban, și-au exprimat încrederea că în perioadele următoare vor fi identificate soluții juridice, administrative și financiare necesare pentru a continua și a finaliza într-o perioadă previzibilă reabilitarea fundamentală și totală a Complexului comemorativ “Cimitirul Eroilor Români din municipiul Chișinău”.

România a susținut și va susține proiecte care vin în beneficiul oamenilor din Republica Moldova, inclusiv a locuitorilor din municipiul Chișinău.

Doamna Maria Loghin ne-a mulțumit pentru discuția purtată și informațiile oferite”, a mai declarat președintele PSD în Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share