Delegație a Comisiei pentru Control Bugetar a Parlamentului European, în vizită la Kiev: „Trebuie să susținem Ucraina și să menținem presiunea pentru reforme”

O delegație a Comisiei pentru Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European a efectuat o vizită de două zile la Kiev, în perioada 21–22 iulie, pentru a transmite un semnal de solidaritate cu Ucraina și a evalua modul în care sunt gestionați banii publici, inclusiv fondurile UE.

Delegația a fost condusă de președintele comisiei, Niclas Herbst (PPE, Germania), și i-a inclus pe Esteban González Pons (PPE, Spania), Daniel Freund (Verzi/EFA, Germania) și Jonas Sjöstedt (Stânga, Suedia). Eurodeputații au avut întrevederi cu membri ai Radei Supreme, ai Guvernului, cu jurnaliști de investigație, ONG-uri și instituții publice. Totodată, aceștia au vizitat un proiect finanțat de UE dedicat veteranilor femei, militarilor activi și voluntarilor, și au adus un omagiu la Zidul Eroilor căzuți pentru Ucraina.

„Cel mai important obiectiv al acestei misiuni a fost să fim prezenți fizic și să transmitem un semnal de solidaritate și sprijin pentru Ucraina, într-un moment în care atacurile rusești se intensifică, iar populația este tot mai epuizată de acest război prelungit”, a declarat Niclas Herbst. „Trebuie să continuăm să susținem Ucraina în lupta sa pentru independență, democrație și respectarea dreptului internațional.”

Herbst a subliniat că un alt scop al vizitei a fost verificarea utilizării fondurilor europene: „Am venit pentru a ne exercita datoria de control, având în vedere volumul substanțial de fonduri transferate Ucrainei.”

Vizita s-a desfășurat în contextul numirii unui nou Guvern la Kiev, iar eurodeputații și-au exprimat încrederea că buna cooperare va continua. „Autoritățile ucrainene cooperează intens cu UE pentru a îmbunătăți gestionarea banilor publici. Încrederea reciprocă a fost construită în timp și funcționează bine”, a spus Herbst.

În privința reformelor, oficialul european a transmis un mesaj clar: „Este esențial ca reformele privind statul de drept și combaterea corupției să nu încetinească, în ciuda condițiilor dificile generate de război. Este timpul ca promisiunile să fie respectate.”

Eurodeputații și-au exprimat îngrijorarea față de recenta decizie a Radei Supreme, care riscă să submineze independența Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Procuraturii Specializate Anticorupție (SAP), prin plasarea acestora sub controlul Procurorului General: „Independența instituțiilor anticorupție este esențială pentru eficiența lor.”

„Ucraina este ținta unor campanii masive de dezinformare care urmăresc să discrediteze modul în care sunt gestionați banii publici. A susține Ucraina înseamnă și a combate aceste narațiuni false”, a adăugat Herbst.

În final, președintele Comisiei CONT a reamintit legătura directă dintre reformele interne, sprijinul financiar european și procesul de aderare la UE: „Uniunea Europeană trebuie să mențină presiunea pentru continuarea reformelor, mai ales acum, când alți parteneri internaționali își retrag sprijinul. Comunitatea internațională trebuie să rămână alături de Ucraina în reconstrucția sa.”

Total
0
Shares
Total
0
Share