Delegațiile instituțiilor de frontieră din Moldova și Lituania s-au întrunit într-o ședință de lucru

În perioada 05 – 07 octombrie 2022, delegațiile instituțiilor de frontieră ale Republicii Moldova și Republicii Lituania s-au întrunit într-o ședință de lucru. Timp de trei zile, la Chișinău și în subdiviziunile de frontieră din estul țării au fost organizate mai multe întrevederi și vizite de informare.

În prima zi a avut loc întrevederea de curtoazie cu participarea secretarului general de stat al MAI Serghei Diaconu. Discuțiile au bifat etapele cooperării în domeniul Afacerilor Interne, cu accent pe prioritățile și planurile comune de viitor.

Programul de lucru a inclus familiarizarea cu activitățile unor subdiviziuni subordonate Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum și din cadrul Direcției regionale Est.

În cadrul vizitelor în teren, delegația lituaniană a făcut cunoștință cu activitatea și infrastructura SPF Tudora, unde s-au prezentat tehnica și mijloacele speciale care sunt utilizate la supravegherea frontierei de stat. La fel, s-a prezentat modul de organizare a supravegherii pedestre, acvatice, inclusiv vulnerabilitățile existente în perioada de criză.

Vizita a continuat la cel mai solicitat punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina: Palanca-Maiaki-Udobnoe. A fost discutat procesul de gestionare a fluxului de persoane strămutate cu polițiștii de frontieră, ofițerii Frontex și colegii ucraineni. Ulterior, a fost vizitat Centrul provizoriu de cazare din proximitatea localității Palanca și gara provizorie, care a facilitat gestionarea procesului de relocare a ucrainenilor, care erau orientați spre țările europene.

În marja dialogului bilateral, părțile au făcut schimb de opinii cu privire la situația de la frontierele celor două țări în anul curent și posibilele tendințe în dezvoltarea acesteia. La acest subiect, s-a punctat și faptul că Paza Frontierei de Stat a Republicii Lituania a fost una din instituțiile de frontieră din Uniunea Europeană care a răspuns apelului de susținere a IGPF în activitatea de control și supraveghere a graniței de la începutul războiului în țara vecină.

La finalul vizitei șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi împreună cu omologul său lituanian, Rustamas Liubajevas au semnat Planul de cooperare pentru anii 2023-2024 în scopul unei cooperări avantajoase pentru a asigura protecția fiabilă a frontierelor de stat ale Republicii Moldova și Republicii Lituania (sunt prevăzute activități în domeniile controlului frontierei, analizei riscului, extragerea și prelucrarea informațiilor din surse deschise (OSINT), chinologic, proiectelor de asistență).

Totodată, conducerea Poliției de Frontieră a transmis sincere mulțumiri colegilor lituanieni pentru parteneriatul strategic de încredere, pentru sprijinul consecvent și asistența valoroasă care a adus un aport incontestabil pe tot parcursul perioadei de cooperare.

Total
0
Shares
Total
0
Share