La birourile electorale deschise ieri în întreg municipiu Bălți, s-au prezentat doar 10 209 de persoane sau doar 9,98% din numărul total de alegători ceea ce reprezintă un antirecord al unui proces electoral, desfășurat vreodată în Republica Moldova, transmite Sinteza.ORG.
Conform prevederilor Codul electoral, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.
Astfel, candidatul independent și ex-membrul Partidului Nostru, Nicolai Grigorișin a câștigat în alegerile repetate noi pentru funcția de primar la Bălți, acumulând doar 7 148 de voturi sau 84,77% din totalul numărului de voturi.
În același timp, mai multe surse media scriu despre faptul că un număr impresionant de bălțeni și anume cel puțin 1 800 de votanți sau 1,76% din numărul participanților la scrutin, au dat curs ideilor lansate recent în spațiul public de către politicieni și nu doar, de a-și deteriora buletinul de vot, în semn de protest față de eliminarea abuzivă de către Comisia Electorală Centrală (CEC) a candidatului Partidului ȘOR, Marina Tauber.
În acest sens, buletinele care au fost deteriorate sau pe care persistă mai multe ștampile decât limita necesară, vor fi considerate nule.
Anterior, locuitorii orașului Bălți au fost îndemnați prin intermediul unor pliante să nu participe în turul doi al alegerile locale sau să distrugă buletinele de vot.
„Toți cei care vin duminică la vot trebuie să pună trei sigilii votat pe buletinul de vot pentru a-l anula!”, se spunea în pliant, la text fiind atașată și o ilustrare a modului în care ar trebui să arate un buletin informativ cu trei sigilii.
„Toți cei care vin duminică la vot trebuie să pună trei sigilii votat pe buletinul de vot pentru a-l anula!”, se spunea în pliant, la text fiind atașată și o ilustrare a modului în care ar trebui să arate un buletin informativ cu trei sigilii.
La fel, Alexandr Nesterovschi, fostul candidat la funcția de primar al orașului Bălți, a îndemnat cetățenii din oraș să boicoteze alegerile sau să deterioreze buletinele de vot și să nu participe la niște alegeri ilegale care sunt jucate de către actuala Guvernare PAS și Maia Sandu. Acesta a plasat în trecut o postare pe o rețea de socializare, în care se regăsea și o poză de cum ar putea arăta buletinul de vot și cum ar trebui oamenii să ”voteze”.
Mai mult, fostul candidat al socialiștilor a comunicat despre faptul că al doilea tur este organizat după scenariul Maiei Sandu, iar pe Grigorișin l-ar fi acuzat că este în colaborare cu PAS.
„Dragi bălțeni, astăzi vă îndemn pe toți – haideți să spune ”NU” acestor alegeri ilegale și circului regizat de Maia Sandu. Deteriorați buletinele de vot! Haideți să arătăm ”mafiei galbene” că bălțenii nu vor accepta să fie conduși de niște criminali”, a mai scris Nesterovschi.
De precizat că, pentru celălalt candidat la șefia orașului Bălți, Nicolae Chirilciuc, exponent al partidului „Patrioții Moldovei”, au votat doar 1 248 (15,23%) dintre alegători – o cifră mult mai mică decât buletinele de vot anulate de bălțeni.
Amintim că, pe parcursul zilei de duminică, candidatul din partea Partidului ȘOR, Marina Tauber, exclusă din cursa electorală după primul tur în care a acumulat 47,93% sau 15 918 din voturi, din numărul total de 33 596 de cetățeni veniți la birourile electorale, a organizat acțiuni de protest la Bălți și a chemat alegătorii să boicoteze turul II al scrutinului.
Aceasta a afirmat în fața susținătorilor adunați că ea este primarul legal ales, iar alegerile din Bălți „sunt acțiuni ilegale și abuzive” și că nu vor recunoaște scrutinul din 19 decembrie, furat de către cei din PAS și Maia Sandu. Tauber a mai spus că echipa sa optează pentru organizarea unor alegeri noi și corecte în municipiu.
La rândul său, oamenii care au participat la acțiunea de protest au scandat „Jos dictatura”, „Circ, dar nu alegeri”, „Aceste alegeri sunt ilegale”, „Marina Tauber, primarul nostru”.
De precizat că, la Bălţi, turul al doilea din 5 decembrie a fost suspendat după ce instanţa de judecată, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC), a dispus anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnată de Partidul ŞOR și care a acumulat aproape 50% din primul tur, pe motivul utilizării în campanie a mijloacelor financiare nedeclarate.