Democrații renunță la denumirea PDM și la trandafiri? La ședințele din raioane s-ar discuta și despre noua identitate a formațiunii

Duminică, 20 noiembrie 2022, la Chișinău va avea loc Congresul politic al Partidului Democrat din Moldova, iar un punct pe ordinea de zi este despre alegerea noului lider, candidatul propus fiind Ion Sula, fost ministru al Agriculturii. Însă, potrivit unor surse apropiate democraților, un alt subiect care ar putea fi suspus dezbaterilor și votului, discutat la ședințele din raioane, va fi renunțarea la denumirea “Partidul Democrat din Moldova”, iar noua identitate a formațiunii ar putea fi “Partidul Social Democrat European din Moldova” (PSDEM). Ar putea fi schimbată și culoarea principală, din albastră în roșie.

Ion Sula, candidatul agreat pentru șefia PDM, ne-a comunicat, că la moment nu poate avea o reacție și nu poate confirma sau infirma informația obținută de către redacția noastră.

Pe de altă parte, despre faptul că se propune modificarea denumirii și culorii PDM ne-a confirmat o sursă apropiată actualei conduceri interimare a partidului. Potrivit acesteia, au loc discuții interne, dar se va decide la Congresul de duminică.

Partidul Democrat din Moldova, (PDM) este o formațiune politică de centru-stânga. Înființat în anul 1997, PDM este membru asociat al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), membru cu drepturi depline al Internaționalei Socialiste.

Partidul Democrat din Moldova a fost înființat pe 8 februarie 1997 sub denumirea Mișcarea pentru o Moldovă Democratică și Prosperă. Congresul din 17 octombrie 1998 a ales organele de conducere ale partidului și a adoptat statutul și programul politic bazat pe principiile social-democrației. La alegerile parlamentare din martie 1998, blocul electoral creat în baza Mișcării – Blocul „Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă” a obținut 18,64% din voturi, respectiv 24 din 101 mandate în Parlament, ceea ce i-a permis să participe la guvernare, în cadrul Alianței pentru Democrație și Reforme (ADR). Dumitru Diacov, președintele formațiunii, a fost ales ca speaker al legislativului. Din 1997 și până în vara lui 2009, partidul a fost condus de către Dumitru Diacov, care, între anii 1997-2001, a deținut funcția de președinte al Parlamentului. Din iulie 2021, PDM se află în rând opoziției extraparlamentare.

Conform statutului, PDM pledează pentru afirmarea Republicii Moldova ca stat independent, suveran, și democratic, bazat pe drept și integrat în familia unită a democrațiilor europene.

Total
0
Shares
Total
0
Share