Alte știri

Depolitizare? Judecătoarea Domnica Manole, apropiată de Năstase și Maia Sandu, vrea să devină membră a Curții Constituționale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul candidat al blocului ACUM la alegerile parlamentare din 24 februarie, Domnica Manole, s-a înscris în concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC). Conform legilor unui stat de drept, judecătorii de la Înalta Curte trebuie fie independenți și neafiliați politic. Or, cum poate Domnica Manole să devină judecător al CC dacă ea are legături directe cu premierul Maia Sandu și cu ministrul de interne Andrei Năstase? Despre ce fel de depolitizare poate fi vorba în acest caz?

Contraversatul judecător Domnica Manole s-a înscris în concurs pe ultima sută de metri. Aceasta a indicat în CV că a activat în calitate de judecător la Judecătoria Chişinău cu sediul în sectorul Ciocana, dar şi la Curtea de Apel Chişinău. Manole nu a scris însă, că a fost dată afară din sistem la decizia CSM. Domnica Manole a ajuns să fie cercetată penal în 2016, după ce, în calitate de judecător al Curţii de Apel Chişinău, a adoptat o hotărâre în care a obligat abuziv Comisia Electorală Centrală să iniţieze un referendum, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Domnica Manole a intrat în gura presei încă din 2008, aceasta a fost surprinsă în flagrant, de către o echipă PRO TV, în timp ce oferea sfaturi lui Eduard Muşuc şi avocatului acestuia privind modul în care ar putea să obţină câştig în faţa lui Mihai Ghimpu într-un dosar pe care îl avea pe rol şi care viza şefia Consiliului Municipal. Iar în 2013, Ziarul de gardă a scris că judecătorul Domnica Manole are un adevărat parc auto cu 11 maşini, asta chiar dacă avea un salariu de câteva mii de lei.

Întâmplător sau nu, după ce a fost demisă din funcţia de judecător, Domnica Manole a intrat în politică cu ajutorul lui Andrei Năstase, care a inclus-o în lista candidaţilor blocului „ACUM” la alegerile parlamentare din 24 februarie. Iar la o lună după ce puterea a fost preluată de Alianţa PSRM-PAS-PPDA, Domnica Manole a fost achitată în dosarul penal în care era cercetată pentru că a luat o decizie în favoarea lui Năstase, prin interpretarea ilegală a Constituţiei.

Mai jos vedeți lista candidaților care solicită desemarea în calitate de judecător al Curții Constituționale – sursa: CSM.MD.

Cazul doamnei Manole nu este unul singular. Și alții din acești 14 candidați, pecum Tatiana Răducanu (mătușa lui Machedon) au legături cu binomul ACUM-PSRM (vedeți AICI).

loading...

Comments are closed.